Elitfriidrottaren Sandra Knezevic: Så bidrar tyngdtäcket till min prestation

Sömn är så mycket mer än att bara sova. Den påverkar allt från hälsa och humör till hur väl du presterar i olika sammanhang. Men sömnkvaliteten kan också vara avgörande för vinst eller förlust. I alla fall för en elitidrottare med extremt små marginaler. Vi har pratat sömn, tyngdtäcken och återhämtning med Sandra Knezevic, elitfriidrottare och ambassadör för Novista.

För Sandra Knezevic, sprinter på distansen 400 meter, handlar allt om att maximera prestationen. Och för att lyckas med detta måste mycket stämma – inte minst återhämtningen.

– Jag tränar två gånger om dagen periodvis, och för att kunna tillgodogöra mig träningen på bästa sätt och vara fullt återhämtad inför nästa tuffa pass behöver sömnen fungera felfritt. När jag fick frågan om att bli ambassadör för Novista tackade jag ja därför att jag tyckte det var intressant att se om jag kunde optimera min sömn med hjälp av ett tyngdtäcke, och så här snart ett år senare kan jag verkligen se stor skillnad.

”Med tyngdtäcket sover jag djupare och känner mig mer utvilad när jag vaknar”

 

Vad har du märkt för effekter av att sova med tyngdtäcke?

– Jag sov bra redan innan, det visste jag eftersom jag mätt min sömn. Men med tyngdtäcket sover jag djupare och känner mig mer utvilad när jag vaknar. Jag har fått ett annat lugn i kroppen och har lättare att hantera stress. Med tyngdtäcket sover jag ofta färre timmar än jag trodde att jag behövde, jag vaknar av mig själv och det känns i kroppen att jag sovit bättre. Tyngdtäcket hjälper mig att optimera sömnen, och det är en viktig pusselbit för att få till helheten.

Just helheten är något som Sandra Knezevic återkommer till när hon beskriver sin tillvaro som friidrottare på elitnivå. För det handlar förstås inte bara om att sova bra för att kunna prestera på topp, men sömnen är en viktig del, menar hon.

– För att lyckas på elitnivå behöver helheten stämma – kosten, träningen och inte minst återhämtningen. Kommer jag djupare ner i sömn under natten hinner min kropp återhämta sig bättre medan jag sover. Jag klarar av att träna hårdare och kan få ut större effekt av träningen, vilket i sin tur gör att jag kan prestera bättre på tävlingar. Allt hänger ihop.

 

Mer läsning: Mer sömn ger bättre prestation och mindre skador

 

Du är tvåa i Sverige i 400 meter – hur påverkar sömnkvaliteten dina prestationer?

 – Att jag har lyckats optimera min sömn betyder mycket, särskilt i min gren där jag behöver vara både snabb och uthållig. Att tävla i 400 meter betyder att man pressar sig till max, förbi gränsen där kroppen säger stopp. Det kräver väldigt mycket, både fysiskt och mentalt, och där är återhämtningen otroligt viktig för att ha alla procent som krävs.

Är återhämtning något som generellt prioriteras i idrottsvärlden?

– Vi elitidrottare är inne i en väldigt resultat- och prestationsinriktad värld där fokus lätt hamnar på hur man kan förändra och förbättra, och många gånger öka, sin träning för att höja sina resultat. Men många tenderar att glömma bort just återhämtningsdelen. Jag tror att det skulle gynna många idrottare att lägga mer tid och vikt vid just återhämtning, att verkligen planera in det i schemat. För mig har det mognat fram i takt med att jag har förstått betydelsen av hur sömn, återhämtning och prestation hänger ihop, och efter att jag började använda tyngdtäcke har allt fallit på plats.

 

Mer läsning: Novista och Riksidrottsförbundet ska samverka för att optimera sömn och återhämtning för svenska elitidrottare.

 

 

 

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.