FAQ FÖR DIG SOM ÄR FÖRSKRIVARE

Det är vi som utbildar dig som är förskrivare

Är du arbetsterapeut eller förskrivare och verksam i en upphandlad region kan du få kostnadsfri utbildning från våra experter. Att du och ditt team har kunskap om hur tyngdprodukter påverkar en användares individuella problematik, med hänsyn tagen till diagnos, medicinering och allmäntillstånd, är en förutsättning för att ni ska kunna förskriva rätt. Våra arbetsterapeuter Emma och Johanna utbildar och supportar dig så att du och hela ditt team ska kunna känna er trygga med förskrivningarna till användare med olika former av psykisk ohälsa.

Kognitiva hjälpmedel vid psykisk ohälsa kan delvis eller helt ersätta medicineringen och bidra till förhöjd livskvalitet hos användaren. Minskad förskrivning av mediciner ligger också i linje med vad vi på Novista strävar efter i dagens samhälle. Speciellt bland barn och ungdomar.

FAQ

Från vilken ålder är det lämpligt att använda tyngdtäcken?
Det är individuellt men man ska vara vaksam med små barn som ännu inte har en fullt utvecklad lungkapacitet. Vi rekommenderar därför inte tyngdtäcke till barn under 2 år och är restriktiva i vår rekommendation till små barn från 2 år. Vi tycker att man ska vara förmögen att kunna ta av sig täcket själv eller kunna uttrycka att man inte vill ha det på sig. Det är viktigt att ta hänsyn till varje individ vid bedömning av vikt och typ av täcke.

Vilken vikt ska jag välja vid förskrivning?
Generellt används de lättare täckena inom äldreomsorgen och till yngre barn. De tyngre täckena upp till 14 kg används inom psykiatrin och kriminalvården. Först och främst avgör graden av oro och ångest vilken vikt man behöver på täcket, sen kommer personens vikt.

Vilket täcke ska jag välja?
Vi har två fibertäcken som heter Nova och Futura samt ett kultäcke, Safir. Nova är det svalare tyngdtäcket om du är varm av dig. Futura är det vadderade täcket om du är frusen. Kultäcket Safir är till personer som behöver väldigt mycket stimuli. Safir rekommenderas inte till personer med smärta eller ofrivilliga rörelser.

Kan jag använda Fibertäcket under graviditeten?
Att använda Fibertäcket under graviditeten är inte farligt på något vis. Vissa kan känna obehag av tryck mot magen, andra inte. Det är helt individuellt och vid en utprovning kan känna användaren få känna hur det känns. Många föredrar Nova som är ett lättare och svalare täcke.

Kan jag sova med min bebis och tyngdtäcket?
Vi avråder bestämt från att använda Fibertäcket om du sover med spädbarn i sängen. Detta eftersom barnet är inte förmöget att själv ta av sig täcket och lungkapaciteten ännu inte är  färdigutvecklad hos riktigt små barn. För större barn funkar det bättre.

Hur gör jag för att reklamera en produkt det är fel på?
Har du köpt en produkt av oss som inte är ok tar vi tillbaka den. Sänd ett mail till reklamation@novista.se så skickas en retur- & reklamationsblankett med vändande e-post (vardagar). Blanketten bifogas i kartongen och innehåller beskrivning av reklamationsorsak samt foto på felet och en bild på täckets streckkodsetikett.

Skötselråd
Tvätt:
Novistas tyngdtäcken Nova, Futura och Kultäcket® Safir kan tvättas i hushållstvättmaskin. Dela täcket och tvätta separat oavsett täckets vikt. Använd alltid skonsamt tvättmedel till alla våra täcken.
Torktumling: Safir skall inte torktumlas eftersom det innehåller glaskulor men både Nova och Futura kan torktumlas. Använd skonsam centrifugering med lågt varvantal (400 eller 600). Vi rekommenderar eftertorkning i rumstemperatur eller utomhus.

 

Gör en intresseanmälan om visning/utprovning. Vi svarar inom 48 timmar.

7 + 1 =

Frågor från dig som är förskrivare besvaras av

Johanna Hillgren
Mobil: +46 (0)70-620 13 18
Kundtjänst: 0431-49 13 10
E-post: johanna.hillgren@novista.se

Du kan även skicka meddelande till oss på vår Facebook sida.

FIBERTÄCKET


Mjukt och följsamt. Man kan vila på täcket. Tyst när man rör sig. Mjukheten gör det lätthanterligt. Minskad risk för trycksår. Går att tvätta i vanlig maskin. Inget utmärkande,inga associationer. Accepterat inom Kriminalvården.

KULTÄCKET SAFIR


Punktvis tryck av glaskulor. Ger en lätt massage. För personer som behöver mycket stimuli.

TVÄTTRÅD


Enkelt att tvätta med en dragkedja som delar på täcket. Våra tyngdtäcken tvättas i vanlig maskin, 60 grader. Kultäcket® skall tvättas i tvättpåse. Fibertäcket kan torktumlas. Kultäcket hängtorkas (ej torktumling).

Kunskap


Novista of Sweden är kunskapsföretaget som utvecklar, marknadsför och levererar kognitiva hjälpmedel till de flesta kommuner och landsting i Sverige. Vi utbildar din arbetsterapeut så att du som användare kan känna dig trygg.

Kunskapsföretaget Novista är ett svenskt hjälpmedelsföretag
vars kognitiva hjälpmedel är upphandlade i de flesta
regioner och kommuner i Sverige.

Nedan hittar du alla instanser som är upphandlade.

Avtal: LD17/00254

Landstinget Dalarna
Landstinget Värmland
Region Örebro
Region Gävleborg
Region Västmanland
Region Sörmland
Region Uppsala

Avtal: 2016/01449

Landstinget Blekinge
Region Skåne
Region Halland

Avtal: 2017-5989

Kriminalvården

Avtal: SN 283-2014

Västra Götalandsregionen

Avtal: KSN-2018-0756

Uppsala Kommun

Avtal: RS/1983/2015

Region Jämtland/Härjedalen

Avtal: 2016:16:00

Burlövs kommun
Bromölla kommun
Eslövs kommun
Hässleholms kommun
Höganäs kommun
Höörs kommun
Hörby kommun
Kristianstad kommun
Kävlinge kommun
Lomma kommun
Lunds kommun
Malmö stad
Osby kommun
Simrishamns kommun
Sjöbo kommun
Skurups kommun
Staffanstorps kommun
Svedala kommun
Tomelilla kommun
Trelleborgs kommun
Vellinge kommun
Ystads kommun
Östra Göinge kommun
Kommunalförbundet Medelpunkten

Avtal: 2014-001459

Hjälpmedel Stockholm (SLL)

Avtal: 7028

Kommunal hjälpmedelssamverkan i Kalmar län (KHS)
Borgholm kommun
Emmaboda kommun
Hultsfred kommun
Högsby kommun
Kalmar kommun
Mönsterås kommun
Mörbylånga kommun
Nybro kommun
Oskarshamn kommun
Torsås kommun
Vimmerby kommun
Västervik kommun

Avtal: 2373-14

Norrbottens läns landsting
Västerbottens läns landsting

Avtal: 16RK967

Region Kronoberg

Avtal: 14LS7549

Landstinget Västernorrland