FAQ FÖR DIG SOM ÄR ANVÄNDARE

Användare/brukare

Från vilken ålder kan man använda tyngdtäcken?
Det är individuellt men man ska vara vaksam med små barn som ännu inte har en fullt utvecklad lungkapacitet. Vi rekommenderar därför inte tyngdtäcke till barn under 3 år. Vi tycker att man ska vara förmögen att kunna ta av sig täcket själv eller kunna uttrycka att man inte vill ha det på sig. Det är viktigt att ta hänsyn till varje individ vid bedömning av vikt. När du beställer ditt täcke ber vi dig därför svara på ett antal frågor som vägleder oss i en rekommendation till dig.

Vad är det för skillnad på olika tyngdtäcken? Vilket ska jag välja?
Det finns olika täcken med olika viktelement i för att det är individuellt vad du tycker känns bäst för dig. Bästa sättet att veta vilket täcke som passar just dig är att gå via vården och få möjlighet att prova ut rätt modell och vikt.

Vilken vikt ska jag välja?

6 kg och 8 kg är de vanligaste vikterna. Generellt används de lättare täckena till personer med måttliga sömnproblem och till barn. De tyngre täcket är för dig med mycket besvär. Graden av sömnproblem samt om du har oro eller ångest ligger till grund för vilken vikt vi rekommenderar.

Var kan jag få ett täcke?
Våra tyngdtäcken är upphandlade i de flesta regioner i Sverige. Börja med att kontakta din vårdcentrals arbetsterapeut och se över möjligheten att få ett tyngdtäcke förskrivet. Har du inte möjlighet att få ett täcke genom vården kan du köpa ett i våran webbutik.

Kan jag använda Fibertäcket under graviditeten?
Att använda Fibertäcket under graviditeten är inte farligt på något vis. Vissa kan känna obehag av tryck mot magen, andra inte. Det är helt individuellt.

Kan jag sova med min bebis och tyngdtäcket?
Vi avråder bestämt från att använda Fibertäcket om du sover med spädbarn i sängen. Detta eftersom barnet är inte förmöget att själv ta av sig täcket och lungkapaciteten ännu inte är färdigutvecklad hos riktigt små barn. Tyngdtäcket ska inte användas i sängen tillsammans med barn under tre år.

När ska jag inte använda tyngdtäcke?
Har du en sjukdomsproblematik som kan påverka användandet rekommenderar vi alltid att du går via vården och provar ut i samråd med arbetsterapeut/fysioterapeut och din läkare. Det kan t.ex. vara vid epilepsi, svår hjärtsvikt, nedsatt andningskapacitet eller kronisk rörelsenedsättning. 

Har du spädbarn i sängen avråder vi starkt att ha tyngdtäcke i sängen.

Jag har sovit med mitt täcke i två nätter och det känns för tungt, har jag fel vikt?
Ibland kan det ta tid för kroppen att anpassa sig till den extra tyngden mot kroppen. Därför rekommenderar vi att ha det vanliga täcket bredvid sängen den första tiden ifall du vaknar och känner att det är tungt. Efter några nätter brukar kroppen ha vant sig och det känns bättre.Tänkt på att använda täcket korta stunder i början, t.ex när du sitter i soffan på kvällen. 

Om det efter två-tre veckor fortfarande inte känns bra kan det vara att det är ett för tungt täcke.

Mitt fibertyngdtäcke ger inte längre någon effekt, måste jag byta?
Kroppen kan efter en tid vänja sig vid tyngden från täcket och effekten kan avta. Då rekommenderar vi att du är utan täcket under några veckor och sen provar igen. För de flesta återkommer effekten och du sover bättre, gör den inte det kan du behöva byta till ett tyngre täcke.

Hur sköter jag mitt tyngdtäcke?

Tvätt: Novistas tyngdtäcke Luna kan tvättas i hushållstvättmaskin i 60°. Dela täcket och tvätta separat oavsett täckets vikt. Använd alltid skonsamt tvättmedel.

Torktumling: Använd skonsam centrifugering med lågt varvantal (400 eller 600). Vi rekommenderar eftertorkning i rumstemperatur eller utomhus.

Hur gör jag för att reklamera en produkt det är fel på?
Har du köpt en produkt av oss som det är något fel på tar vi tillbaka den. Sänd ett mail till reklamation@novista.se så skickas en retur- & reklamationsblankett med vändande e-post (vardagar). Blanketten bifogas i kartongen och innehåller beskrivning av reklamationsorsak samt foto på felet och en bild på täckets streckkodsetikett

Har vi inte lyckats räta ut dina frågetecken ovan är du välkommen att kontakta oss!
Använd i första hand formuläret till höger och är det brådskande kan du kontakta vår kundtjänst.
E-post: info@novista.se
Telefon: 0431- 49 13 10

Du kan även skicka meddelande till oss på vår Facebook sida.

Vill du veta mer? Skriv din fråga i fältet så svarar jag och mina kollegor inom 48 timmar.

8 + 6 =

SÖMN


Att sömn är ett basalt behov vet vi och det är bristen på den som är den gemensamma faktorn i olika problem som: stress, utmattningssyndrom, oro och ångest.

ADHD


Citat från användare: "-Hej! Jag och min dotter vill tacka så mycket för täcket. Hon sover mycket bättre nu! Hälsningar från far och dotter."

Stress


Enligt Försäkringskassans statistik var 36 552 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress i februari 2017, att jämföra med 2010 då det endast var 6 237 svenskar. Och allt fler yngre drabbas.

Kunskap


Novista of Sweden är kunskapsföretaget som utvecklar, marknadsför och levererar kognitiva hjälpmedel till de flesta kommuner och landsting i Sverige. Vi utbildar din arbetsterapeut så att du som användare kan känna dig trygg.

TYNGDTÄCKE FÖR PRIVATPERSONER

TYNGDVÄST

ÖVRIGT

FAQ