FAQ FÖR DIG SOM ÄR ANVÄNDARE

Användare/brukare

Från vilken ålder kan man använda tyngdtäcken?
Det är individuellt men man ska vara vaksam med små barn som ännu inte har en fullt utvecklad lungkapacitet. Vi rekommenderar därför inte tyngdtäcke till barn under 3 år och är restriktiva i vår rekommendation till små barn från 3 år. Vi anser att man ska vara förmögen att kunna ta av sig täcket själv eller kunna uttrycka att man inte vill ha det på sig. Det är viktigt att ta hänsyn till varje individ vid bedömning av vikt och typ av täcke och hänvisar dig som målsman till din vårdcentral/arbetsterapeut för rådgivning och utprovning.

Vilken vikt ska jag välja?
6 kg och 8 kg är de vanligaste vikterna. Generellt används de lättare täckena inom äldreomsorgen och till yngre barn. De tyngre täckena upp till 14 kg används inom psykiatrin och kriminalvården. Först och främst avgör graden av oro och ångest vilken vikt man behöver på täcket, sen kommer personens vikt.

Vilket täcke ska jag välja?
Vi har två fibertäcken som heter Nova och Futura samt ett kultäcke, Safir. Nova är det svalare tyngdtäcket om du är varm av dig. Futura är det vadderade täcket om du är frusen. Kultäcket Safir är till personer som behöver väldigt mycket stimuli. Safir rekommenderas inte till personer med smärta eller ofrivilliga rörelser.

Var kan jag få ett täcke?
Våra tyngdtäcken är upphandlade i de flesta regioner i Sverige. Börja med att kontakta din vårdcentrals arbetsterapeut och se över möjligheten att få ett tyngdtäcke förskrivet.

Kan jag använda Fibertäcket under graviditeten?
Att använda Fibertäcket under graviditeten är inte farligt på något vis. Vissa kan känna obehag av tryck mot magen, andra inte. Det är helt individuellt och vid en utprovning kan känna användaren få känna hur det känns. Många föredrar Nova som är ett svalare täcke.

Kan jag sova med min bebis och tyngdtäcket?
Vi avråder bestämt från att använda Fibertäcket om du sover med spädbarn i sängen. Detta eftersom barnet är inte förmöget att själv ta av sig täcket och lungkapaciteten ännu inte är  färdigutvecklad hos riktigt små barn. För större barn funkar det bättre.

Hur sköter jag mitt tyngdtäcke?
Tvätt:
Novistas tyngdtäcken Nova, Futura och Kultäcket® Safir kan tvättas i hushållstvättmaskin. Dela täcket och tvätta separat oavsett täckets vikt. Använd alltid skonsamt tvättmedel till alla våra täcken.
Torktumling: Safir skall inte torktumlas eftersom det innehåller glaskulor men både Nova och Futura kan torktumlas. Använd skonsam centrifugering med lågt varvantal (400 eller 600). Vi rekommenderar eftertorkning i rumstemperatur eller utomhus.

Köp som privatperson
Besök vår e-butik www.lunaofsweden.se

Luna

Så här når du som är användare eller anhörig oss

Har vi inte lyckats räta ut dina frågetecken ovan är du välkommen att kontakta oss!
Använd i första hand formuläret till höger och är det brådskande ringer du vår kundtjänst.
Du kan även skicka meddelande till oss på vår Facebook sida.
E-post: info@novista.se
Kundtjänst: 0431-49 13 10

Vill du veta mer? Skriv din fråga i fältet så svarar jag och mina kollegor inom 48 timmar.

12 + 4 =

SÖMN


Att sömn är ett basalt behov vet vi och det är bristen på den som är den gemensamma faktorn i olika problem som: stress, utmattningssyndrom, oro och ångest.

ADHD


Citat från användare: "-Hej! Jag och min dotter vill tacka så mycket för täcket. Hon sover mycket bättre nu! Hälsningar från far och dotter."

Stress


Enligt Försäkringskassans statistik var 36 552 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress i februari 2017, att jämföra med 2010 då det endast var 6 237 svenskar. Och allt fler yngre drabbas.

Kunskap


Novista of Sweden är kunskapsföretaget som utvecklar, marknadsför och levererar kognitiva hjälpmedel till de flesta kommuner och landsting i Sverige. Vi utbildar din arbetsterapeut så att du som användare kan känna dig trygg.