FAQ FÖR DIG SOM ÄR ANVÄNDARE

Användare/brukare

Från vilken ålder kan man använda tyngdtäcken?
Det är individuellt men man ska vara vaksam med små barn som ännu inte har en fullt utvecklad lungkapacitet. Vi rekommenderar därför inte tyngdtäcke till barn under 3 år och är restriktiva i vår rekommendation till små barn från 3 år. Vi anser att man ska vara förmögen att kunna ta av sig täcket själv eller kunna uttrycka att man inte vill ha det på sig. Det är viktigt att ta hänsyn till varje individ vid bedömning av vikt och typ av täcke och hänvisar dig som målsman till din vårdcentral/arbetsterapeut för rådgivning och utprovning.

Vilken vikt ska jag välja?
6 kg och 8 kg är de vanligaste vikterna. Generellt används de lättare täckena inom äldreomsorgen och till yngre barn. De tyngre täckena upp till 14 kg används inom psykiatrin och kriminalvården. Graden av oro och ångest avgör vilken vikt man behöver på täcket.

Vilket täcke ska jag välja?
Vi har två fibertäcken som heter Nova och Futura samt ett kultäcke, Safir. Nova är det svalare tyngdtäcket om du är varm av dig. Futura är det vadderade täcket om du är frusen. Kultäcket Safir är till personer som behöver väldigt mycket stimuli. Safir rekommenderas inte till personer med smärta eller ofrivilliga rörelser. Bästa sättet att veta vilket täcke som passar just dig är att gå via vården och få möjlighet att prova ut rätt modell och vikt.

Var kan jag få ett täcke?
Våra tyngdtäcken är upphandlade i de flesta regioner i Sverige. Börja med att kontakta din vårdcentrals arbetsterapeut och se över möjligheten att få ett tyngdtäcke förskrivet.

Kan jag använda Fibertäcket under graviditeten?
Att använda Fibertäcket under graviditeten är inte farligt på något vis. Vissa kan känna obehag av tryck mot magen, andra inte. Det är helt individuellt och vid en utprovning kan känna användaren få känna hur det känns. Många föredrar Nova som är ett svalare täcke.

Kan jag sova med min bebis och tyngdtäcket?
Vi avråder bestämt från att använda Fibertäcket om du sover med spädbarn i sängen. Detta eftersom barnet är inte förmöget att själv ta av sig täcket och lungkapaciteten ännu inte är  färdigutvecklad hos riktigt små barn. För större barn funkar det bättre.

När ska jag inte använda tyngdtäcke?
Har du en sjukdomsproblematik som kan påverka användandet rekommenderar vi alltid att du går via vården och provar ut tyngdtäcke i samråd med arbetsterapeut/fysioterapeut och din läkare. Det kan t.ex. vara vid epilepsi, svår hjärtsvikt m.m.

Har du spädbarn i sängen avråder vi bestämt från att använda tyngdtäcke.

Jag har sovit med mitt täcke i två nätter och det känns för tungt, har jag fel vikt?
Ibland kan det ta tid för kroppen att anpassa sig till den extra tyngden mot kroppen. Därför rekommenderar vi att ha det vanliga täcket bredvid sängen den första tiden ifall du vaknar och känner att det är för tungt. Efter några nätter brukar kroppen ha vant sig och det känns bättre. Tänkt på att använda täcket kortare stunder i början. Det kan t.ex. vara att ha det i soffan/fåtöljen på kvällen till en början. Om det efter två-tre veckor fortfarande känns för tungt kan du behöva byta till ett lättare täcke.

Mitt täcke ger inte längre någon effekt, måste jag byta?
Kroppen kan efter en tid vänja sig vid tyngden från täcket och effekten kan avta. Då rekommenderar vi att du är utan täcket under några veckor och sen provar igen. För de flesta återkommer effekten och du sover bättre, gör den inte det kan du behöva byta till ett tyngre täcke.

Hur sköter jag mitt tyngdtäcke?
Tvätt: Novistas tyngdtäcken Nova, Futura och Kultäcket® Safir kan tvättas i hushållstvättmaskin. Dela täcket och tvätta separat oavsett täckets vikt. Använd alltid skonsamt tvättmedel till alla våra täcken.

Torktumling: Safir skall inte torktumlas eftersom det innehåller glaskulor men både Nova och Futura kan torktumlas. Använd skonsam centrifugering med lågt varvantal (400 eller 600). Vi rekommenderar eftertorkning i rumstemperatur eller utomhus.

Vad är det för skillnad på Futura och Luna?
Futura är ett av Novistas medicintekniska tyngdtäcke som har krav på sig att vara flamskyddssäkert. Då det inte är ett krav ut till privatpersoner har vi kunnat byta det yttre tyget och på så sätt fått ner priset på Luna. Insidan och viktelement är det samma som Futura.

 

Så här når du som är användare eller anhörig oss

Har vi inte lyckats räta ut dina frågetecken ovan är du välkommen att kontakta oss!
Använd i första hand formuläret till höger och är det brådskande ringer du vår kundtjänst.
Du kan även skicka meddelande till oss på vår Facebook sida.
E-post: info@novista.se
Kundtjänst: 0431-49 13 10

Vill du veta mer? Skriv din fråga i fältet så svarar jag och mina kollegor inom 48 timmar.

7 + 10 =

SÖMN


Att sömn är ett basalt behov vet vi och det är bristen på den som är den gemensamma faktorn i olika problem som: stress, utmattningssyndrom, oro och ångest.

ADHD


Citat från användare: "-Hej! Jag och min dotter vill tacka så mycket för täcket. Hon sover mycket bättre nu! Hälsningar från far och dotter."

Stress


Enligt Försäkringskassans statistik var 36 552 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress i februari 2017, att jämföra med 2010 då det endast var 6 237 svenskar. Och allt fler yngre drabbas.

Kunskap


Novista of Sweden är kunskapsföretaget som utvecklar, marknadsför och levererar kognitiva hjälpmedel till de flesta kommuner och landsting i Sverige. Vi utbildar din arbetsterapeut så att du som användare kan känna dig trygg.

TYNGDTÄCKE FÖR PRIVATPERSONER

TYNGDVÄST

ÖVRIGT

FAQ