FIBERTYNGDVÄST

FIBERTYNGD-
VÄST

Omsluter som en kram

Vår snygga tyngdväst ser ut som ett vanligt klädsamt plagg som kan används i skolan, hemma eller på jobbet. Tyngdvästen omsluter kroppen likt en fast kram, som i sin tur påverkar kroppens proprioceptiva sinnen (rörelse- och positionssinnet). Bäraren upplever ett behagligt lugn och får det lättare att koncentrera sig. Tyngdvästen har en kraftig insydd resår i midjan som spänns åt efter egen önskan. På så sätt regleras känslan av vikt och tryck. Vikten i tyngdvästen kommer från polyesterfibertrådar. Tyngdvästen är framtagen i samråd med psykiatriker och stressterapeuter och klassas som ett medicinskt hjälpmedel. Den drar inte uppmärksamheten till sig eftersom den ser ut som en vanlig väst, vilket brukar uppskattas, speciellt bland ungdomar.

vem behöver en tyngdväst?

Tyngdvästen används av personer med varierande diagnoser och blir för många en viktig del i en fungerande vardag. Tyngdvästen används framgångsrikt vid diagnoser som motorisk oro, autism, ADHD, psykisk ohälsa.

Tyngdvästen används också av personer som vill förbättra sitt fokus och koncentrationsförmåga, till exempel i skola eller på arbetsplatser.

Vill du lära dig om hur tyngdväst kan användas i skolan?

Boka vår 30 minuters inspirationsföreläsning om grunderna i kognition och hur kognitivt stöd kan fungera i skolan. Föreläsningen hålls av våra...

Tyngdvästar stor succé på skola i Skåne

På en mellanstadieskola i Förslöv, i Norra Skåne, har man testat tyngdvästar under en period i syfte att bidra till bättre fokus och koncentration...

Testa tyngdväst innan köp

Nu erbjuder vi verksamheter att testa vår fibertyngdväst innan köp Det är svårt att veta hur en fibertyngdväst känns och fungerar för en person utan...

Testa innan köp

Det är svårt att veta hur en fibertyngdväst känns och fungerar för en person utan att prova, därför erbjuder vi skolor och andra verksamheter att testa en fibertyngdvästen i 25 dagar innan köp.

Kontakta oss för mer information.

TYNGDVÄST BARN

Tyngdvästen i barnstorlek finns tillgänglig i både svart och grått tyg med svarta dragkedjor.
Västen är försedd med en kraftig kardborregördel i midjan som spänns åt för en mer omfamnande känsla.

TYNGDVÄST Vuxen

Tyngdvästen i vuxenstorlek finns tillgänglig i både svart och grått tyg.
Dragkedjor och övriga detaljer på västen är svarta.

Västen är försedd med en kraftig kardborregördel i midjan som spänns åt för en ännu mer omfamnande känsla.

Så får du tillgång till fibertyngdvästen

Det finns olika sätt att få tillgång till Novistas fibertyngdväst. Antingen så köper du den direkt av oss via vår webbutik, får den förskriven via arbetsterapeut eller att skolan hyr alternativt köper en väst av oss.

Förälder, målsman, närstående

Om du är förälder, närstående eller målsman och tror att fibertyngdvästen kan ha en positiv effekt på ditt barn eller någon annan i din närhet rekommenderar vi dig i första hand att ta kontakt med arbetsterapeut på BUP, Psykiatri eller Habilitering för att undersöka om fibertyngdvästen är förskrivningsbar just där du bor. Du kan också köpa västen själv via vår webbutik.

Tips! Det finns en mängd olika fonder där man som privatperson kan söka bidrag för att köpa hjälpmedel. Se ett urval av fonder här.

Pedagog

Som pedagog kan du hänvisa eleven och hens föräldrar till BUP eller habiliteringen för att undersöka om fibertyngdvästen är förskrivningsbar. Om eleven har behov av en fibertyngdväst enbart i skolan erbjuder vi skolor att hyra vår fibertyngdväst. Kontakta oss gärna för mer information.

Är ni som skola intresserade av att köpa in fibertyngdvästen? Kontakta oss för offert och prisuppgift.

LSS/Äldreboende

Om du eller din anhörig bor på ett LSS eller äldreboende kan du prata med arbetsterapeuten/fysioterapeuten som är knuten till boendet – kanske kan du då få fibertyngdvästen förskriven eller hjälp med att köpa en.

Förskrivare

Som förskrivare är du alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha råd eller har andra frågor om fibertyngdvästen eller något av våra andra hjälpmedel.

VÄST i skolan

Forskning visar att barn klarar skolarbetet bättre vid användning av en tyngdväst. Västen kan hjälpa barn/ungdomar att lättare koncentrera sig, känna sig lugna under en lektion eller klara av att sitta ner en hel måltid på lunchen.

Det finns möjlighet för skolor att hyra vår fibertyngdväst®. För mer information, kontakta våra arbetsterapeuter.

 

Är du förskrivare eller skolpersonal och vill veta mer

eller boka en visning.

Kontakta våra arbetsterapeuter.

6 + 7 =

Köp tyngdväst

Det finns två sätt att få tillgång till Novistas tyngdväst. Antingen så köper man den direkt av oss via vår webbutik eller så får man den förskriven via vården.

Offertförfrågan för skola

Är ni som skola intresserade av att köpa in fibertyngdvästen? Kontakta oss för offert och prisuppgift.”

Dokument Tyngdväst

 

Vill du veta mer om tyngdprodukter?

Hur fungerar tyngdtäcket och tyngdvästen i praktiken? Vilken storlek ska jag välja? Hur sköter man dem? Finns de för barn? Läs svaren på vanliga frågor från er användare.

KULTÄCKET

Novista säljer också kultäcket Safir, där tyngden utgörs av 25 mm specialtillverkade glaskulor. Kulornas punktvisa tryck bidrar aktivt till en ökad kroppsuppfattning.
Fibertäcket Nova och Futura

Fibertäckena Nova och Futura

Novista säljer Fibertäcket Nova och Fibertäcket Futura, där tyngden utgörs längsgående polyesterfibrer. De är unika tack vare att de är så mjuka och följsamma.

TYNGDTÄCKE FÖR PRIVATPERSONER

TYNGDVÄST

ÖVRIGT