Tyngdtäcket Luna & Luna cool

Luna & Luna Cool

Tyngdtäcket Luna™ är ett kvalitetstyngdtäcke som kan hjälpa dig att sova bättre. Är du stressad, spänd eller rastlös kan den behagliga tyngden göra att du somnar lättare, sover hela natten och vaknar utvilad på morgonen. Sömn är viktigt för en fungerande vardag och goda sömnvanor ger människor bättre livskvalitet. Vi hoppas att Luna™ ger dig många sköna nätter och energifyllda dagar framöver.

Tyngdtäcket Luna finns i två varianter:

Luna är standardvarianten som är ett normaltjockt tyngdtäcke
Luna Cool är en tunnare variant för dig som vill ha ett svalt tyngdtäcke

Utvecklat i Sverige

Luna är utvecklat av oss i Skummeslövsstrand, i Halland.

I praktiken betyder det att vi har ryckt i sömmar, dragit i dragkedjor, tvättat, torktumlat, ändrat och förbättrat täcket massor av gånger innan den blivit tillgänglig för dig som användare.

Allt det jobbet har vi gjort för att vi ska kunna vara helt säkra på att täcket håller högsta möjliga kvalitet, och för att du som användare ska vara trygg med att du har ett tyngdtäcke som är så bra som det någonsin kan vara.

Ett helt mjukt tyngdtäcke

Novistas tyngdtäcken skiljer sig från andra tyngdtäcken tack vare det innovativa viktelementet och den patenterade konstruktionen.

Novistas tyngdtäcken innehåller ingen sand, inga kedjor eller bollar, bara helt och hållet mjuka material som gör täcket tyst, omslutande och mycket skönt.

Tyngdtäckets uppbyggnad (med vaddering)

Tvätta och torktumla hemma

Alla våra tyngdtäcken är delbara för att vara enklare att tvätta i en vanlig tvättmaskin – en smart lösning på ett annars ganska komplicerat problem.

Tack vare det unika viktelementet går det även att torktumla våra mjuka tyngdtäcken.

Tillverkat i EU

I de trakterna norr om Porto återfinns hjärtat av Portugals textilindustri. Historian sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1500-talet och tillhör en av Europas äldsta. Bevarandet av tradition och yrkesstolthet, samt nyfikenhet inför nya innovationer har lett till att platsen idag anses vara en av världens mest framstående inom textiltillverkning. Här tillverkar vi alla våra produkter.

Läs mer

 

Sov gott

med tyngden

från Luna™

 

Vad händer i kroppen?

Ett tyngdtäcke bidrar till vad som brukar kallas DPTS (Deep Pressure Touch Stimulation). Tyngden mot kroppen har en lugnande effekt och fungerar ungefär som en omfamning. Den har dokumenterad effekt på hälsan.

Det omslutande trycket från tyngdtäcket gör att produktionen av kroppens må bra-hormon ökar och får användaren att slappna av. Detta sänker i sin tur kortisolnivån, som är vårt stresshormon, medan nivån av melatonin ökar och gör oss sömniga.

I takt med denna förändring frisätter kroppen även dopamin och serotonin. Dessa hormoner hjälper kroppen på många sätt under hela dygnet. Motivation, impulskontroll, uppmärksamhet, minne, socialt beteende, sömn och matsmältning fungerar bättre.

DPTS hjälper även till med att sänka hjärtfrekvensen, slappna av musklerna och förbättra blodcirkulationen.

När du har fått en ostörd natt med djupsömn och REM-sömn vaknar du utvilad med ny energi på morgonen.

Information om täcket

Luna™ finns i storlek 150×200 cm och i vikterna 4 kg, 6 kg, 8 kg, 10 kg och 12 kg. Vikten utgörs av längsgående fibertrådar som gör täcket både tungt, mjukt och följsamt på en gång. Tyngdtäcket tillverkas i Europa och är patenterat av ett av Sveriges första och ledande tyngdtäckesföretag, Novista of Sweden AB.

Luna-täcket är särskilt anpassat för privatmarknaden och bygger på våra patenterade fibertäcken Futura™ och Nova™ som är de enda mjuka tyngdtäckena som förskrivs inom vården i Sverige. Fibertäcket är klassat som medicinteknisk produkt och har hjälpt tusentals människor till bättre nattsömn sedan 2013.

Luna™ och Luna Cool kan tvättas i 60° i en vanlig hushållstvättmaskin och torktumlas på medelvärme. Täcket kan delas i två delar med hjälp av dragkedjan.

Tyngdtäcket Luna™ är delbart

Fibertäcket Luna delbart

Tyngdtäcket Luna™ är mjukt och tungt

Novista Luna tyngdtäcke

Tyngdtäcket Luna™ är omslutande

Novista Luna tyngdtäcke
EFFEKTER AV DPTS
 • Förmåga att slappna av
 • Kortare insomningstid
 • Fler sömntimmar
 • Förbättrad djupsömn
 • Bättre återhämtning
 • Ökat energitillskott
 • Ökad kroppsuppfattning
 • Förhöjd livskvalitet

Om du är osäker på vilken tyngd som passar dig bäst kan du få en rekommendation genom att besvara några frågor om din sömn. Tyngden kan upplevas olika från person till person och vikten du får fram är endast en hänvisning av vilken tyngd som kan passa just dig.

Är det något du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.

Viktbarometern fungerar bäst i Google Chrome ver. 78.0.3904.108, Mozilla Firefox Quantum ver. 69.0.3, Microsoft Edge 44.18362.449.0

varför ett tyngdtäcke från Novista?

Novista är ett företag som i många år utvecklat innovativa produkter inom hjälpmedelsbranschen. Vi har genom åren samlat på oss stor erfarenhet och kunskap om att hjälpa människor och bidra till förbättrad livskvalitet. Vår energi har legat på att hjälpa folk genom vården och våra produkter har därför inte varit tillgängliga för alla. Nu vill vi dela med oss av vår kunskap och hjälpa ännu fler människor till en bättre vardag.

 

Expert på tyngdtäcken

Novista är ett kunskapsföretag och det personifieras bland annat av våra legitimerade Arbetsterapeuter som har djup kunskap om av kognitiva hjälpmedel och lång erfarenhet av att arbeta med utprovningar av tyngdtäcken och utbildning av vårdpersonal samt förskrivare.

Eftersom vi utvecklar, marknadsför och säljer våra egna tyngdtäcken samt arbetar med utbildning inom tyngdprodukter kan vi stolt kalla oss experter på tyngdtäcken. Därför ser vi det som vårt ansvar att säkerställa att de som väljer att köpa ett tyngdtäcke också får den bästa möjliga informationen för att kunna göra ett bra val.

Möt våra arbetsterapeuter.

 

Våra tyngdtäcken är unika

Våra innovativa tyngdtäcken är de enda i sitt slag. De består av långa fibertrådar som är mjuka, följsamma och gör täcket omslutande. Täcket är delbart för att vara lättare att tvätta i en vanlig tvättmaskin.

Se våra produkter i webbutiken.

 

En innovation från Sverige

Vi har utvecklat våra tyngdtäcken själva i Skummeslövsstrand, i Halland. Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra täcken bygger på djup kunskap och mer än 40 års erfarenhet inom hjälpmedelsbranschen.

 

Hög kvalité

Eftersom vi har utvecklat alla våra tyngdtäcken själva, kan vi gå i god för en mycket hög kvalité och en oslagbar funktion. Alla täcken tillverkas i Portugal vars textilindustri är en av de bästa i världen och håller en mycket hög tillverkningsstandard.

Vad är sömnproblem?

Det är helt normalt att sova dåligt då och då. Det är när du, utan att du kan förklara varför, har sovit dåligt nästan varje natt under en lång period som du behöver söka hjälp. Sömnproblemen kan vara att du ligger vaken länge innan du lyckas somna, att du vaknar på natten och har svårt att somna om eller att du vaknar vid tre, fyratiden på morgonen utan att somna om innan klockan ringer.

Ett tyngdtäcke kan göra underverk!

Har du sömnproblem får inte kroppen den återhämtning som behövs. Du blir extra stresskänslig och kan drabbas av depression, utmattningssyndrom eller liknande. Ett tyngdtäcke ger inga kända biverkningar och kan hjälpa människor med olika grad av sömnsvårigheter till en bättre nattsömn.
Läs mer om hur andra blivit hjälpta av tyngdtäcken.

Tyngdtäcket Luna™

 • Finns i olika vikter
 • Fyllt med mjuka, tunga fibertrådar
 • Bomullstyg med polyesterfill
 • Tvättas i 60°
 • Svenskt patent
 • Fibertäcket är sålt som medicinteknisk produkt inom vården sedan 2013

Kroppen

 • Frigör må-bra-hormon
 • Sänker puls & blodtryck
 • Lättare insomning
 • Sover lugnare, vaknar utvilad
 • Minskar stress, oro & ångest
 • Minskar sjukskrivningar
 • Reducerar sömnmedicinering
”Innan hon fick Fibertäcket var hon uppe varje natt och vandrade med mycket oro. Från första natten med Nova har hon sovit hela nätter.”
Aida

Personal på demensboende

”Jag var extremt skeptisk innan jag provade tyngdtäcke men så fort jag fick det på mig så var det som att jag inte kunde hålla mig vaken.”
Daniel 35 år

Butikschef

Agda är 83 år och späd i sin kroppsbyggnad. Hon har osteoporos och äter mediciner som gör att hon blir väldigt varm och svettas på natten. Här rekommenderar vi ett 4 kg Nova.
Agda 83 år

TYNGDTÄCKE FÖR PRIVATPERSONER

TYNGDVÄST

ÖVRIGT