VITTNESSMÅL FRÅN ANVÄNDARE

Vittnesmål och reflektioner

Tyngdtäcket ersatte sömntabletter

Delfina, sjuksköterska sedan 16 år, har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin, med beroendevård, på ungdomsanstalt och på häktet. Idag arbetar hon som specialistsjuksköterska inom Kriminalvården. Hon har i sitt yrke träffat personerna som hamnat snett i livet. De som hon träffar i sitt arbete har begått olika typer av brott. För det mesta handlar det om stölder, narkotikabrott och misshandel. Men även om deras brott skiljer sig åt, är deras bakgrund nästan identiska. De flesta har en otrygg uppväxt med en barndom präglad av svåra hemförhållanden och utanförskap. Ofta inslag av alkohol, våld och droger i hemmiljön. De har tidigt hamnat i fel kretsar och som följd fått problem med droger och hamnat på fel sida av lagen.

Under sin tid på ungdomsanstalt träffade Delfina ungdomar upp till 22 år. Vissa har ADHD och andra är hyperaktiva. Nästan alla lider av svår ångest, mycket oro och ånger. Många har därför utvecklat svåra sömnproblem, som tillsammans med psykisk ohälsa också kan härledas tillbaka till droganvändning från tidig ålder.

Delfina minns en ung kille i 20-årsåldern som vi kan kalla “Oskar”:

Jag träffade Oskar inne på ungdomsanstalt. Hans bakgrund är ungefär samma som alla andras. Otrygg uppväxt, hamnade tidigt i fel kretsar, rökt cannabis sedan 13-årsåldern, begått brott. Inne på anstalten råder arbetsplikt varje dag, och Oskar orkade inte arbeta på grund av sin trötthet. Han hade stor ångest och hade därför utvecklat svåra sömnproblem. För att kunna sova hade han tagit sömntabletter varje kväll sedan ung ålder. Han kom till mig första gången för att han vill ha sömntabletter. Jag upplevde att han tog tabletterna motvilligt eftersom han själv förstod att det inte var bra. Jag visste också att han hade drogproblem sedan tidigare.

”Det som var extra roligt var att läkaren inte skrev ut ett enda sömnpiller på ungdomsanstalten. Det var fantastiskt.”

– Delfina, Sjuksköterska Kriminalvården

När han kom till mig hade jag precis kommit i kontakt med fibertäcket och själv börjat testa ett. Så jag föreslog att han skulle testa täcket i två veckor med kravet på att göra det utan att samtidigt få sömntabletter. Efter viss övertalning gick han med på att testa täcket. Resultatet var överraskande, både för Oskar och mig. Oskars sömn blev snabbt mycket bättre och han behövde inte längre ta tabletter för att kunna sova. Han beskrev själv att täcket gjorde så att han kände sig omsluten och trygg. Han rörde sig mindre på natten. Han gillade också att det var tyst och mjukt som ett vanligt täcke.

Efter det gick det snabbt. Ordet spred sig inne på anstalten och det var fler som ville testa. Så jag ordnade fler tyngdtäcken till ungdomarna och resultaten var överraskande bra. När en person väl vant sig med täcket var det ingen som ville lämna ifrån sig det. Det som var extra roligt var att läkaren inte skrev ut ett enda sömnpiller på ungdomsanstalten. Det var fantastiskt.

Revolutionerande effekt med tyngdtäcke

En medelålders man med socialt och administrativt arbete har stora sömnsvårigheter bland annat p.g.a. ryggsmärta. Det tar 2-3 timmar för honom att somna och han vaknar med högt tanketempo på natten. I bästa fall somnar han om framåt morgonen. Mannen plågas av trötthet kognitiva svårigheter, stor frustration över att aldrig få känna sig utvilad.

Känner inom ett par minuter ökat lugn, sänker tydligt andningsfrekvensen och får synlig avslappning i ansiktsmuskulatur. Ligger ca 20 minuter och tycker det är jätteskönt.

Längtar hem till sitt täcke!

Fibertyngdtäcke förskrivs och redan första veckan sover mannen 6-7 timmar i sträck. Efter ett par veckor rapporterar mannen ”revolutionerande effekt” och stor förbättrad livskvalitet med verklig vakenhet med ett fungerande socialt liv och klarar av sitt arbete bättre. Mannen tar nu inga sömntabletter alls, äter inte på natten, har inga nattliga svettningar, snurrar inte runt lakanen som han brukar, är mycket gladare och den generella smärtan (fibron) är flera dagar nästa 0. När han sovit borta längtar han hem till sitt täcke.

Somnar på ett par minuter med tyngdtäcke

Man med ångest och mycket hög smärta i stora delar av höger kroppshalva. Ligger vaken mer än tre timmar och vaknar med panikångest efter ca tre timmar och brukar då vara vaken några timmar. Kan däcka av trötthet på morgon/förmiddag och sover därefter till någon väcker honom. Har gjort flera insatser för att förbättra sin sömnmiljö men utan effekt.

Flera andra insatser som inte hjälpt.

Somnar efter 2 ½ minut. Fibertyngdtäcke förskrivs och vid uppföljning rapporteras att han fortfarande somnar lika fort, varje kväll. Men han vaknar med ångestattack runt kl 03 och är vaken ett par timmar. Använder täcket även dagtid för att slappna av/vila.

Förbättrad sömn och mindre värk med tyngdtäcke

Tim bor på ett HVB hem och har bl.a. sömnsvårigheter och värk i kroppen.

Efter två veckor med fibertyngdtäcke har Tim god nattsömn. Han vaknar några gånger per natt men somnar om och verkar sova ordentligt mellan uppvaken. Tim säger själv att han inte sovit så här bra på många år och att han inte har samma värk i kroppen som tidigare. Personalen ser en stor positiv förändring i samband med att Tim började använda tyngdtäcket.

Förbättrad sömn läker kroppen.

Arbetsterapeutens bedömning efter två veckor med fibertäcket: Fortsatt förbättrad sömn, både självupplevt och observerat av personal.
Arbetsterapeutens tolkning är att fibertäcket påverkar flera faktorer;

  • Musklerna får slappna av, vilket bidrar till mindre smärta.
  • Han är mer avslappnad och får en djupsömn som bidrar till läkning i kroppen.
  • Täcket omfamnar kroppen och tyngden bidrar till förbättrad kroppsuppfattning, vilket minskar Tims upplevelse av att sängen lutar åt olika håll.

Oro och nattvandring avtar med tyngdtäcke

Britta 75 år bor på ett kommunalt demensboende. Britta är uppe nästan varje natt och försöka ta sig ut, vid flera tillfällen har hon haft sönder brandkåpor på fönster och dörrar som boendet har behövt åtgärda. Personalen hade många möten om personalens mående och den stress och oro som det innebar att hålla extra uppsikt över Britta så att hon inte skulle göra sig illa, rymma eller annat.

Britta har sovit varje natt sedan hon fick täcket.

Britta får ett fibertäcke 4 kg förskrivet. Personalen märker direkt skillnad och Britta har sovit varje natt sedan hon fick täcket och inte varit uppe och vandrat alls. Hon är i bra perioder även lugnare dagtid.

Minskad sjukfrånvaro med tyngdtäcke

Kalle 35 år har ADHD och sömnsvårigheter som leder till minst fem dagars sjukfrånvaro varje månad.

När Kalle får ett tyngdtäcke förskrivet sover han hela nätter utan att vakna och sjukfrånvaron har minskat kraftigt.

Lugnare på demensboendet med tyngdtäcke

På en demensavdelning på ett äldreboende är flera boende oroliga nattetid. De vandrar mycket och kommer ofta ut till de allmänna utrymmena. I perioder får man ta in extra personal på natten för att personalen ska ha möjlighet att hinna med sina arbetsuppgifter och lugna de boende.

Letar efter personal på natten.

En boende, som var extra orolig, fick ett tyngdtäcke 6 kg förskrivet. Han sover nu mycket bättre men i perioder kan han fortfarande vara uppe och leta efter personalen på natten. Boendet har nu placerat en fåtölj i vardagsrummet med tyngdtäcket i. När mannen är uppe och går på nätterna kommer han till ro i fåtöljen. Lösningen har gjort att man inte behöver ta in extra personal. Många med demens vänder på dygnsrytmen, och genom att vända tillbaka dygnsrytmen med hjälp av ett tyngdtäcke får den boende en bättre livskvalitet och det blir en bättre arbetsmiljö för personalen.

Bättre sömn för hela familjen när Arvid fick tyngtäcke

Arvid 5 år har Down syndrom och vaknar flera gånger per natt och håller familjen vaken. Detta påverkar hela familjens vardag och Arvids mamma fått svåra stressreaktioner.

När Arvid fått tyngdtäcket förskrivet sover han bättre på nätterna och har kunnat sluta med Melatonin. Arvids mammas stressymptom har minskat och hon har kunnat öka sin arbetstid från 50 % till 100 % igen.

Minskad medicinering med hjälp av tyngdtäcke

Kenneth 57 år har alltid haft svåra sömnproblem, vilket bland annat lett till högt blodtryck. Kenneths blodtrycksmedicin har gett svåra biverkningar såsom yrsel och illamående som då och då inneburit sjukskrivning.

Sedan Kenneth fick förskrivet ett tyngdtäcke sover han bättre och har kunnat minska sin blodtrycksmedicin successivt. Biverkningarna har avtagit och han kan vara på jobbet varje dag.

Västen spar energi

Anna 42 år har varit sjukskriven i många år på grund av en utmattningsdepression. Anna ska nu börja arbetsträna och känner sig lite orolig över hur hon ska orka.

Hon träffar en arbetsterapeut som förskriver en fibertyngdväst till henne, så att hon lättare ska kunna komma tillbaka till arbetet.

Fibertyngdvästen spar energi.

Anna har västen på sig under arbetet, vilket gör att hon har lättare att koncentrera sig. Arbetet tar inte lika mycket energi som tidigare och hon klarar av att arbeta halvtid. Hon märker också av effekten när hon kommer hem då hon känner sig piggare och lugnare.

Fibertyngdvästen som inte ”sticker ut”

En hjälpmedelskonsulent var på ett hembesök hos en kvinna. När hon kommer dit har kvinnan på sig en väst. De har sitt möte och när hon ska gå kramar hon om kvinnan och inser att det inte är en vanlig väst hon har på sig utan den nyaste uppdateringen av fibertyngdvästen!
Konsulenten vill ge ett stort plus för hur diskret västen är, när inte ens hon som jobbar med tyngdvästar, tänker på att kvinnan har den på sig.

Ökad koncentrationsförmåga för skolflicka som provat fibertyngdväst

Lisa 8 år med ADD har svårt att koncentrera sig och hålla fokus på lektionerna i skolan. Lisa har en extra personal i skolan som är tvungen att sitta med henne på många lektioner. Lisa har 3 – 4 dagars frånvaro/månad då Lisas mamma måste vara hemma med henne.

Lisa får en tyngdväst förskriven av sin arbetsterapeut, vilken genast gör stor effekt. Hon kan nu koncentrera sig bättre på lektionerna och behöver inte längre ha någon extraresurs. Frånvaron har minskat vilket gör att Lisa inte kommer så långt efter i skolan och Lisas mamma behöver inte vara hemma från arbetet.

Halverade den lugnande medicinen.

Sedan Lisa började använda tyngdvästen på dagtid har hon halverat sin lugnande medicin och hon sover dessutom bättre på nätterna.

TYNGDTÄCKE FÖR PRIVATPERSONER

TYNGDVÄST

ÖVRIGT