Återhämtning efter träning med tyngdtäcke

Novista active

Behöver du hjälp att välja tyngd?

För att effekten av tyngdtäcket ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du väljer rätt tyngd.

Klicka här så hjälper vi dig att välja rätt tyngd

Prova tyngdtäcket i upp till 30 dagar och byt vikt

För att ge dig de bästa förutsättningar till en god natt sömn har du möjlighet att byta vikt på ditt tyngdtäcke inom 30 dagar. 

Läs mer

N

Detta erbjuder vi alltid till dig som handlar av oss

Hemleverans
Fri frakt till ombud
Kostnadsfri rådgivning
Delbetalning med Klarna
Swish

forskning om sömn

Mer sömn = bättre prestation och mindre skador

I en analys av tillgänglig forskning(1) har man funnit bevis som tyder på att sömnoptimering kan ha ett betydande inflytande på prestanda inom en rad olika sporter och träning.

I en studie genomförd på basketspelare i USA(2) såg man till exempel att mer sömn gav bättre resultat på frikast, trepoängare och reaktionstid. I en annan studie på fem simmare fann man att mer sömn gjorde att de var snabbare ur startpallarna, förbättrade sin prestation på femton meter och de blev snabbare i vändningarna(3). Man har även funnit att tennisspelare förbättrar sin träffsäkerhet när de sovit extra(4) och att amerikanska fotbollsspelare blev snabbare på korta sprintar(5).

Fler sömntimmar och förbättrad sömnkvalitet tycks förbättra reaktionstid, noggrannhet och uthållighet. Dessutom kan dålig sömn öka risken för skador och sjukdomar och försämra den allmänna hälsan(6).

Våra profiler

Sandra Knezevic

Sandra Knezevic

Sprinter

Sandra är elitidrottare och för henne är återhämtningen viktig för att hon ska kunna tillgodogöra sig sin träning.

Läs om hur tyngdtäcket bidrar till hennes återhämtning >

David Nilsson

David Nilsson

Löpare

David Nilsson, tävlandes för Högby IF, är en av Sveriges bästa långdistanslöpare.

Läs mer om David >

Moa Hansson

Moa Hansson

Längdskidåkare

Moa Hansson, tävlandes för Falun-Borlänge SK, är en av Sveriges mest lovande längdskidåkare.

Läs mer om Moa >

Kunskap

Återhämtning är viktigt för alla

För elitidrottare, som ofta har tätt mellan tävlingar och matcher, är återhämtning efter träning och tävling en konkurrensfördel. Men faktum är att återhämtning är viktigt för alla, oavsett om du tränar mycket eller behöver energi för att få ihop vardagen.

Återhämtning efter träning

Sömn är det absolut viktigaste verktyget för återhämtning.

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas.

Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Men det varierar från person till person. Det varierar också beroende på hur effektiv sömnen är, det vill säga hur mycket djupsömn du har fått. Djupare sömn = effektivare återhämtning.

För att kroppen och hjärnan ska få tillräcklig återhämtning, behöver du få tillräckligt av den djupa sömnen. Ju längre tid du har varit vaken, desto djupare blir din sömn. Det är också lättast att sova och få djupsömn när kroppens inre klocka är inställd på att det är natt och kroppens ämnesomsättning är låg. Läs mer om vikten av sömn här

Forskning visar att sömnen har flera viktiga funktioner som påverkar positivt i idrottssammanhang och träning. Vila, och kanske speciellt sömn, verkar vara viktigt för motorisk inlärning. Inlärning sker faktiskt även efter att vi har slutat att aktivt träna en rörelse.

Mer om sömn och idrott här.

Stress och återhämtning

Att uppleva stress är en del av livet. Alla blir stressade någon gång. Det uppstår situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Därför är det viktigt med återhämtning och vila. Det finns många saker du kan göra för att motverka stress.

Så länge du tar dig tid till återhämtning och sömn kan kroppen klara av att hantera stressiga perioder utan att ta skada. Stressen blir skadlig när du befinner dig i stresstillstånd under längre tid. Därför är det viktigt att ta sig tid för återhämtning, för att undvika sjukdomar som stressen i värsta fall kan leda till, exempelvis utmattningssyndrom. Långvarig stress kan också innebära att du har mindre energireserv om det uppkommer en situation där du verkligen behöver det.

Det finns en mängd praktiska råd för hur du förbättrar din förmåga att hantera stress och får lite bättre balans i livet. Man kan till exempel tänka på att röra på sig regelbundet, försöka arbeta lite mindre och man kan lägga undan mobilen en stund och koppla ner.

Men du behöver också sova ordentligt.

Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. De flesta behöver sova sju timmar per natt. Att försöka hinna med mer genom att sova mindre funkar inte. Du förlorar snabbt din effektivitet och energi om du inte är utsövd och då tar arbetet, studier eller annat i stället längre tid. Sover du för lite natt efter natt kommer det så småningom att göra att du inte mår bra. Det finns knep som man kan ta till om man har svårt att somna och lätt för att vakna under natten. Regelbundna sovtider, komma i säng i tid, svalt och mörkt sovrum är några sätt att underlätta för bra sömn. Ett tyngdtäcke kan också bidra till att du somnar snabbare och sover djupare.

Vad händer när du inte sover ordentligt?

När du inte får en bra sömn fungerar du sämre än vanligt på flera sätt. Då är det lite svårare att orka med arbete, fysisk aktivitet och vardagliga påfrestningar. Immunförsvaret försämras också av sömnbrist vilket gör att du lättare blir sjuk. För lite sömn påverkar även hjärnans centrum för mättnad och hunger så att du kan känna dig hungrigare. Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra dig extra sugen på sötsaker. (Källa

Det verkar också finnas en koppling mellan sämre sömn och ökad skaderisk. Återhämtning efter träning, d.v.s sömn, skulle kunna påverka förändringar i uppmärksamhet. Sömnbrist leder ofta till en försämrad förmåga till uppmärksamhet, även om man själv inte ens upplever sig som väldigt trött. (Källa)

Fakta: sömnens olika faser

Sömnen är uppdelad i så kallade sömncykler på ca 90 minuter. Under en sömncykel växlar sömnen mellan olika sömnfaser.

  • Insomningsfasen. I den här fasen är sömnen ytlig och du är lättväckt.
  • Bassömnen, den så kallade normalsömnen.
  • Djupsömnen. I den här fasen sker kroppens återhämtning och uppbyggnad. Hjärnan arbetar långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar. Under djupsömnen slappnar musklerna av och du är svår att väcka. Om du blir väckt i den här fasen kan du känna dig förvirrad och det tar tid innan du känner dig vaken.
  • Drömsömnen som även kallas REM-sömn. REM står för rapid eye movement som betyder snabba ögonrörelser.

När du har lagt dig, släckt lampan och börjar känna dig dåsig sjunker vakenhetsgraden. Då befinner du dig i insomningsfasen. Därefter kommer du in i bassömnen och efterhand kommer du in i djupsömnen.

Bassömnen och djupsömnen återkommer regelbundet under natten tillsammans med perioder av drömsömn. I början av natten domineras sömnen av den djupa sömnen. Därefter blir perioderna med djupsömn kortare och perioderna med drömsömn längre. Drömmar förekommer under de olika sömnstadierna, men de är vanligast under REM-sömnen. Då arbetar hjärnan aktivt på ett sätt som påminner om när du är vaken.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke bidrar till vad som brukar kallas DPTS (Deep Pressure Touch Stimulation). Tyngden mot kroppen har en lugnande effekt och fungerar ungefär som en omfamning. Den har dokumenterad effekt på hälsan.

Det omslutande trycket från tyngdtäcket gör att produktionen av kroppens må bra-hormon ökar vilket får dig att slappna av. Detta sänker i sin tur kortisolnivån, som är vårt stresshormon, medan nivån av melatonin ökar och gör oss sömniga.

I takt med denna förändring frisätter kroppen även dopamin och serotonin. Dessa hormoner hjälper kroppen på många sätt under hela dygnet. Motivation, impulskontroll, uppmärksamhet, minne, socialt beteende, sömn och matsmältning fungerar bättre.

DPTS hjälper även till med att sänka hjärtfrekvensen, slappna av musklerna och förbättra blodcirkulationen.

När du har fått en ostörd natt med djupsömn och REM-sömn vaknar du utvilad med ny energi på morgonen. 

”Djupsömnen. I den här fasen sker kroppens återhämtning och uppbyggnad. Hjärnan arbetar långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar”

Vanliga frågor om tyngdtäcken

Sedan starten har vi arbetat med forskning, produktutveckling, tillverkning och utbildning inom tyngdprodukter och hjälpmedel. Allt detta arbete har gett oss en djup brunn av kunskap inom vårt område.

Klicka här för att komma till vår FAQ där du hittar svar på dom vanligaste frågorna

Vill du komma i kontakt med oss? Kontakta oss via formuläret nedan.

10 + 3 =

”Vila, och kanske speciellt sömn, verkar vara viktigt för motorisk inlärning. Inlärning sker faktiskt även efter att vi har slutat att aktivt träna en rörelse.”

om våra produkter

Ett tyngdtäcke utvecklat i Sverige

Alla Novista-produkter är utvecklade av oss i Skummeslövsstrand, i Halland.

I praktiken betyder det att vi rycker i sömmar, drar i dragkedjor, tvättar, torktumlar, ändrar och förbättrar varje produkt massor av gånger innan den är klar.

Allt det jobbet gör vi för att kunna vara helt säkra på att produkterna som bär företagets namn håller högsta möjliga kvalitet, och för att du som användare ska vara trygg med att du har ett tyngdtäcke som är så bra som det någonsin kan vara.

Ett helt mjukt tyngdtäcke

Novistas tyngdtäcken skiljer sig från andra tyngdtäcken tack vare det innovativa viktelementet och den patenterade konstruktionen.

Novistas tyngdtäcken innehåller ingen sand, inga kedjor eller bollar, bara helt och hållet mjuka material som gör täcket tyst, omslutande och mycket skönt.

Tvätta och torktumla hemma

Våra täcken är dessutom delbara för att vara enklare att tvätta i en vanlig tvättmaskin – en smart lösning på ett annars ganska komplicerat problem.

Tack vare det unika viktelementet går det även att torktumla Novistas mjuka tyngdtäcken.

Tillverkat i EU

I de trakterna norr om Porto återfinns hjärtat av Portugals textilindustri. Historian sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1500-talet och tillhör en av Europas äldsta. Bevarandet av tradition och yrkesstolthet, samt nyfikenhet inför nya innovationer har lett till att platsen idag anses vara en av världens mest framstående inom textiltillverkning. Här tillverkar vi alla våra produkter.

Läs mer

Tyngdtäckets uppbyggnad (med vaddering)

om oss

Novista of Sweden är ett av Sveriges ledande företag inom kognitiva tyngdprodukter

Med mer än 40 års erfarenhet i grunden, startades Novista av Sven-Inge Kjell år 2013. Målet var att Novista skulle blir ett företag med lika stort fokus på att utveckla nya produkter som att bidra med kunskap.

Sedan starten har vi arbetat med forskning, produktutveckling, tillverkning och utbildning inom tyngdprodukter och hjälpmedel. Allt detta arbete har gett oss en djup brunn av kunskap inom vårt område.

Idag är vi ett företag som bidrar till välmående och bättre hälsa för många människor. Både genom innovativa tyngdtäcken och tyngdvästar, samt genom att dela med oss av vår kunskap.

Nyheter

Vill du lära dig om hur tyngdväst kan användas i skolan?

Vill du lära dig om hur tyngdväst kan användas i skolan?

Boka vår 30 minuters inspirationsföreläsning om grunderna i kognition och hur kognitivt stöd kan fungera i skolan. Föreläsningen hålls av våra legitimerade arbetsterapeuter och riktar sig till dig som jobbar inom skolans värld. Föreläsningen är kostnadsfri. Läs mer...

läs mer
Tyngdvästar stor succé på skola i Skåne

Tyngdvästar stor succé på skola i Skåne

På en mellanstadieskola i Förslöv, i Norra Skåne, har man testat tyngdvästar under en period i syfte att bidra till bättre fokus och koncentration hos eleverna. Testet gav bra resultat och man beslutade att köpa in ett antal västar till skolan och arbeta långsiktigt...

läs mer
Testa tyngdväst innan köp

Testa tyngdväst innan köp

Nu erbjuder vi verksamheter att testa vår fibertyngdväst innan köp Det är svårt att veta hur en fibertyngdväst känns och fungerar för en person utan att prova, därför erbjuder vi skolor och andra verksamheter att testa en fibertyngdvästen i 25 dagar innan köp....

läs mer

TYNGDTÄCKE FÖR PRIVATPERSONER

TYNGDVÄST

ÖVRIGT