Experten förklarar: Så fungerar fibertyngdvästen

Tyngdtäcken känner nog många till – men vad är en tyngdväst? Och vem har nytta av en sådan? Johanna Hillgren, arbetsterapeut och produktspecialist på Novista, berättar om tyngdvästens fördelar och funktion.

Vad är en tyngdväst?

– En tyngdväst är ett hjälpmedel som man kan bära om man har svårt att koncentrera sig, känner ångest eller oro, har svårt att sitta still eller har mycket tankar och funderingar som snurrar i huvudet. Novistas fibertyngdväst är framtagen i samråd med psykiatriker och stressterapeuter och klassas som ett medicinskt hjälpmedel.

Vad kan man se för effekter?

– Tyngdvästen omsluter kroppen ungefär som en kram, där trycket får musklerna att slappna av och man kan uppleva en ökad kroppsmedvetenhet. Många får känslan av ett ökat lugn i kroppen, att man blir mer grundad och har lättare att komma ner i varv. Det skapar goda förutsättningar för att lättare kunna fokusera och koncentrera sig längre stunder på till exempel sina arbetsuppgifter eller skolarbete.

”Tyngdvästen omsluter kroppen som en kram”

 

Läs mer: tyngdväst på arbetsplatsen

Vem kan ha nytta av en tyngdväst?

– Generellt skulle jag säga vem som helst som går runt med stress, oro eller ångest, eller som ofta är uppe i varv och har svårt att landa. Tyngdvästen kommer i olika storlekar och finns även särskilt anpassade för barn. Novistas fibertyngdväst används framgångsrikt vid både psykisk och motorisk oro samt diagnoser som autism, ADHD, psykisk ohälsa med flera, men även av personer utan bakomliggande diagnoser som ett verktyg för bättre fokus och koncentrationsförmåga.

Är det inte tungt för kroppen att gå runt med en tyngdväst?

– Den ska inte kännas för tung, det ska snarare vara mer som en omfamning. På insidan av västen finns en gördel som spänns åt efter egen önskan vilket gör att man kan reglera känslan av vikt och tryck. Den ska dock inte vara för stor, då tappar man omfamningen, utan effekten blir större om man drar åt den lite så att västen omsluter kroppen.

Läs mer: tyngdväst i skolan

När och var ska man bära västen?

– Tanken är inte att man sätter på sig västen på morgonen och tar av sig den på kvällen. Vi rekommenderar att man bär tyngdvästen max två timmar per gång, men att man kan bära den flera gånger under en dag. När man väljer att använda den beror helt på individens behov – vissa kanske behöver extra fokus under särskilt energikrävande arbetsuppgifter medan andra med större behov behöver den i stressiga situationer för att undvika till exempel en ångestattack. Det är väldigt olika.

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay