vanliga frågor om tyngdtäcken

Användare/brukare

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke bidrar till vad som brukar kallas DPTS (Deep Pressure Touch Stimulation). Tyngden mot kroppen har en lugnande effekt och fungerar ungefär som en omfamning. Den har dokumenterad effekt på hälsan.

Det omslutande trycket från tyngdtäcket gör att produktionen av kroppens må bra-hormon ökar och får användaren att slappna av. Detta sänker i sin tur kortisolnivån, som är vårt stresshormon, medan nivån av melatonin ökar och gör oss sömniga.

I takt med denna förändring frisätter kroppen även dopamin och serotonin. Dessa hormoner hjälper kroppen på många sätt under hela dygnet. Motivation, impulskontroll, uppmärksamhet, minne, socialt beteende, sömn och matsmältning fungerar bättre.

DPTS hjälper till med att sänka hjärtfrekvensen, slappna av musklerna och förbättra blodcirkulationen.

Vad är det för skillnad på olika tyngdtäcken? Vilket ska jag välja?

Idag finns många olika tyngdtäcken på marknaden med olika typer av viktelement (d.v.s. det som ger tyngdtäcket sin vikt). Sand, bollar eller kedjor är det vanligaste.

Novistas tyngdtäcken skiljer sig från andra tyngdtäcken tack vare det innovativa viktelementet. Novistas tyngdtäcken innehåller inga hårda material, men väger ändå upp till 14 kilo.

Våra täcken består enbart av mjuka material vilket gör att det är tyst, omslutande och mycket skönt. Det gör också att täcket behåller sin form och funktion över tid och efter många tvättar. 

Läs mer

Hur tungt ska ett tyngdtäcke vara?

Att välja rätt tyngd på sitt tyngdtäcke är väldigt viktigt för att uppnå bästa effekt. Det är graden av sömnproblem och det allmänna hälsotillståndet som styr vilken vikt man ska välja. Vi rekommenderar inte att man utgår från kroppsvikt.

För att hjälpa personer att hitta rätt tyngd har vi med hjälp av våra arbetsterapeuter utvecklat en Viktbarometer. Det är en slags kalkylator vars formel bygger på många års erfarenhet och kliniskt arbete med tyngdtäcken. Frågor är viktade för att kunna ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Viktbarometern hittar du här.

Kan jag få hjälp att välja vikt?

Förutom vår viktbarometer, erbjuder Novista också konsultation med erfaren arbetsterapeut inför köp. Kontakta oss via formuläret vid sidan.

Hos oss får du även prova ditt tyngdtäcke i 30 dagar sedan byta vikt om du vill. Läs mer här.

Var kan jag köpa ett tyngdtäcke?

Du kan köpa våra tyngdtäcken via vår webbutik.

Hur tvättar jag mitt tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke ska tvättas minst en gång per år. Det kan innebära problem då de flesta hushållstvättmaskiner bara tar 6-8 kilo. Det har vi löst genom att förse alla våra tyngdtäcken med en inbyggd dragkedja i mitten så att det går att dela och tvätta separat.

Från vilken ålder kan man använda tyngdtäcken?

Det är individuellt men man ska vara vaksam med små barn som ännu inte har en fullt utvecklad lungkapacitet. Vi rekommenderar därför inte tyngdtäcke till barn under 3 år. Vi tycker att man ska vara förmögen att kunna ta av sig täcket själv eller kunna uttrycka att man inte vill ha det på sig. Det är viktigt att ta hänsyn till varje individ vid bedömning av vikt. När du beställer ditt täcke ber vi dig därför svara på ett antal frågor som vägleder oss i en rekommendation till dig.

Hur bäddar man med ett tyngdtäcke?

Alla som testat ett tyngdtäcke har upptäckt hur tungt det faktiskt är. Det kan vara lite besvärligt att bädda och få på ett påslakan, därför har vi tagit fram särskilda påslakan anpassade för tyngdtäcken.

Ergo Cover är gjord av mjuk satin i 100 % ekologisk bomull. Med sin unika konstruktion med en T-formad dragkedja som öppnar och stänger lakanet ovanifrån är det enkelt och smidigt att bädda. Speciellt utvecklat för att underlätta bäddningen med tyngdtäcke men underlättar även för dig som lider av smärtproblematik eller har andra svårigheter att bädda med ett vanligt lakan.

Du hittar påslakanet här.

Kan jag använda tyngtäcke under graviditeten?

Det är mycket vanligt att du blir trött under graviditeten, särskilt i början och i slutet. Det kan vara jobbigt att vara så trött. Men tröttheten är kroppens sätt att tala om att du behöver ta det lugnare och sova mer.

Att använda tyngdtäcke under graviditeten är inte farligt på något vis. Vissa kan känna obehag av tryck mot magen, andra inte. Det är helt individuellt. 

Om du har frågor gällande tyngdtäcke och graviditet är du välkommen att kontakta någon av våra arbetsterapeuter. kontaktuppgifter hittar du här.

Kan jag sova med min bebis och tyngdtäcket?

Vi avråder bestämt från att använda Fibertäcket om du sover med spädbarn i sängen. Detta eftersom barnet inte är förmöget att själv ta av sig täcket och lungkapaciteten ännu inte är färdigutvecklad hos riktigt små barn. Tyngdtäcket ska inte användas i sängen tillsammans med barn under tre år.

När ska jag inte använda tyngdtäcke?

Har du en sjukdomsproblematik som kan påverka användandet rekommenderar vi alltid att du går via vården och provar ut i samråd med arbetsterapeut/fysioterapeut och din läkare. Det kan t.ex. vara vid epilepsi, svår hjärtsvikt, nedsatt andningskapacitet eller kronisk rörelsenedsättning.

Har du spädbarn i sängen avråder vi starkt från att använda tyngdtäcke.

Jag har sovit med mitt täcke i två nätter och det känns för tungt, har jag fel vikt?

Ibland kan det ta tid för kroppen att anpassa sig till den extra tyngden mot kroppen. Därför rekommenderar vi att ha det vanliga täcket bredvid sängen den första tiden ifall du vaknar och känner att det är tungt. Efter några nätter brukar kroppen ha vant sig och det känns bättre. Tänkt på att använda täcket korta stunder i början, t.ex när du sitter i soffan på kvällen.

Om det efter två-tre veckor fortfarande inte känns bra kan det vara att det är ett för tungt täcke.

Mitt tyngdtäcke ger inte längre någon effekt, måste jag byta?

Kroppen kan efter en tid vänja sig vid tyngden från täcket och effekten kan avta. Då rekommenderar vi att du är utan täcket under några veckor och sen provar igen. För de flesta återkommer effekten och du sover bättre, gör den inte det kan du behöva byta till ett tyngre täcke.

Hur sköter jag mitt tyngdtäcke?

Tvätt: Novistas tyngdtäcke Luna kan tvättas i hushållstvättmaskin i 60°. Dela täcket och tvätta separat oavsett täckets vikt. Använd alltid skonsamt tvättmedel.

Torktumling: Använd skonsam centrifugering med lågt varvantal (400 eller 600). Vi rekommenderar eftertorkning i rumstemperatur eller utomhus.

Hur gör jag för att reklamera en produkt det är fel på?
Har du köpt en produkt av oss som det är något fel på tar vi tillbaka den. Sänd ett mail till reklamation@novista.se så skickas en retur- & reklamationsblankett med vändande e-post (vardagar). Blanketten bifogas i kartongen och innehåller beskrivning av reklamationsorsak samt foto på felet och en bild på täckets streckkodsetikett

Har vi inte lyckats räta ut dina frågetecken ovan är du välkommen att kontakta oss!
Använd i första hand formuläret till höger och är det brådskande kan du kontakta vår kundtjänst.
E-post: info@novista.se
Telefon: 0431- 49 13 10

Du kan även skicka meddelande till oss på vår Facebook sida.

 

Vill du veta mer? Skriv din fråga i fältet så svarar jag och mina kollegor inom 48 timmar.

9 + 12 =

SÖMN


Att sömn är ett basalt behov vet vi och det är bristen på den som är den gemensamma faktorn i olika problem som: stress, utmattningssyndrom, oro och ångest.

ADHD


Citat från användare: "-Hej! Jag och min dotter vill tacka så mycket för täcket. Hon sover mycket bättre nu! Hälsningar från far och dotter."

Stress


Enligt Försäkringskassans statistik var 36 552 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress i februari 2017, att jämföra med 2010 då det endast var 6 237 svenskar. Och allt fler yngre drabbas.

Kunskap


Novista of Sweden är kunskapsföretaget som utvecklar, marknadsför och levererar kognitiva hjälpmedel till de flesta kommuner och landsting i Sverige. Vi utbildar din arbetsterapeut så att du som användare kan känna dig trygg.

TYNGDTÄCKE FÖR PRIVATPERSONER

TYNGDVÄST

ÖVRIGT