Tyngdväst mot psykisk ohälsa

Fibertyngdvästen är ett kompletterande hjälpmedel vid rehabilitering och förebyggande av psykisk ohälsa så som ångest, depression, stress och utmattning.

Fibertyngdvästen är en investering i god hälsa och bättre arbetsmiljö

Fibertyngdvästen kan användas förebyggande eller rehabiliterande vid all typ av psykisk ohälsa.

Fibertyngdvästen är behjälpligt vid återgång till arbete efter sjukskrivning

Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

En rapport från Försäkringskassan visar att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning för både kvinnor och män. Psykiska ohälsa leder till längre sjukskrivningar än de flesta andra sjukdomar, och sjukfallslängden har ökat över tid. Risken att återinsjukna är också stor.

Begreppet psykisk ohälsa

Det finns ingen klar definition för vad psykisk ohälsa egentligen är, utan det används oftast som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro, ångest och nedstämdhet, och mer allvarligare symtom som uppfyller kriterierna för psykiatrisk diagnos.

Inom arbetslivet används ibland begreppet arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Där ingår bland annat stressrelaterade besvär så som utmattningssyndrom.

Över hälften har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap.

Källa: University of Sydney

Vad är utmattningssyndrom?

Förut kallades detta stressrelaterade problem för ”utbrändhet” eller ”att gå in i väggen”. Men sedan 2005 är utmattningssyndrom en medicinsk diagnos. Det definieras som fysisk och psykisk utmattning som orsakats av olika stressfaktorer och som pågått under minst sex månader.

Förenklat kan man säga att utmattningssyndrom är en konsekvens av svår och långvarig stress utan tillräcklig återhämtning.

De flesta klarar av att hantera stress så länge det finns tillräckligt med tid för återhämtning. Men om balansen mellan stress och återhämtning är dubbad över längre tid, så kan kroppen börja ta skada.

Ofta märks det genom att kroppen på olika sätt försöker signalera att stressnivån är för hög. Det kan vara konstant trötthet som inte går över av vila, koncentrationsproblem eller ångest. Det kan också vara fysiska symptom som hjärtklappningar, huvudvärk, mag- och tarmproblem. Källa: 1177

Samsjukdomar mycket vanligt

Vid utmattningssyndrom är det mycket vanligt med samsjukdomar, till exempel depression och ångest. Alltså andra psykiska besvär samtidigt som utmattningssyndrom. Källa.

Behandling av utmattningssyndrom

Behandlingen vid utmattningssyndrom anpassas efter besvären och hur situationen upplevs för den drabbade. Beroende på var i sjukdomsförloppet som en drabbade befinner sig i, så finns det olika insatser att göra.

Den första fasen

I den första, akuta, fasen behöver man ofta mycket hjälp. Det kan vara aktuellt med olika typer av läkemedel eller insatser mot sömnlöshet, ångest och depression. Det kan vara viktigt att få hjälp med praktiska saker, som till exempel att handla, passa barn eller laga mat.

Återhämtning

När den akuta fasen är förbi, behöver man återfå balansen igen. Här vill man fokusera på saker som gör att man mår bra. Det kan vara fysisk träning av olika slag, andningsträning eller avslappningsövningar. Massage och olika kroppsbehandlingar kan också hjälpa.

Det är vanligt att behandling och rehabilitering också inkluderar rådgivning och utbildning om livsstil och om metoder för att minska daglig stress. Det kan också vara psykoterapi eller samtal med kurator eller arbetsterapeut.

Läs mer om behandling på 1177.

Anställda som är glada och mår bra är mer produktiva.

Källa: University of Warwick

Arbetsgivarens ansvar

Det är arbetsgivaren som har ansvar för att skapa en bra arbetsmiljö, och för att ingen ska bli sjuk eller skada sig på grund av jobbet.

Kan arbetsgivaren förebygga utmattningssyndrom?

Ja. Det har visat sig att systematiskt arbetsmiljöarbetet faktiskt ger resultat. Det betyder att företaget har en plan för hur ni aktivt ska arbeta med att kartlägga, dokumentera, bedöma, åtgärda, och följa upp risker på arbetsplatsen.

Forskning visar att förebyggande arbete med organisatoriska och sociala frågor kan främja produktiviteten och kreativiteten i en organisation. Dessutom minskas, med stor sannolikhet, antalet sjukdomsfall och sjukskrivningar som är förknippat med höga kostnader för både arbetsgivare och samhälle.

Läs mer om arbetsgivarens ansvar på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Hur kan Fibertyngdvästen hjälpa till?

Novistas Fibertyngdväst kan vara ett komplement för den enskilde individen både som en förebyggande och rehabiliterande insats vid till exempelvis utmattningssyndrom, ångest, stress och koncentrationssvårigheter.

Tyngdvästen omsluter kroppen som en kram vilket aktiverar kroppens egna sinnen. Effekten som uppstår bidrar till att bäraren känner sig lugnare, mer avslappad och har lättare att hantera vissa situationer.

När används fibertyngdvästen?

Västen kan användas vid all typ av psykisk ohälsa. Särskilt vid ångest, oro och i situationer med högt stresspåslag samt vid svårigheter att varva ner. Man har också sett att västen kan hjälpa vid arbetsmoment som är komplicerade och kräver extra mycket fokus. Eller om man koncentrationssvårigheter.

Västen kan också vara ett bra hjälpmedel vid återgång till arbete efter sjukskrivning. Till exempel vid arbetsträning.

 

Det tar 20 minuter att återfå fokus efter att ha blivit störd

Källa: University of California

Hur får man tillgång till Fibertyngdvästen?

Fibertyngdvästen köps in av arbetsgivaren direkt från Novista. Se våra prisvärda paketerbjudanden på Fibertyngdvästen samt utbildningar.

Använd kontaktformuläret nedan för offert.

Funktionell design viktelementet av textilfibrer

Mjuk och följsam passform

Tillverkat i ett slitstarkt material


Startpaket

Basic

Total

Vid köp av minst 3-5 västar Vid köp av minst 6-9 västar Vid köp av minst 10 västar
Spara minst 1000 kr! Spara minst 3 000 kr! Ni spara minst 7 000 kr!
Vad som ingår: Vad som ingår: Vad som ingår:
  • Workshop: implementering, utprovning och användning
  • Workshop: implementering, utprovning och användning
  • Workshop: implementering, utprovning och användning
  • Rådgivning vid behov
  • Rådgivning vid behov
  • Rådgivning vid behov
  • Ink. en utbildning – välj själv
  • Inkl. utbildning 1 & 2
Pris fr. 9 707 kr ex. moms Pris fr. 18 335 kr ex. moms Pris fr. 28 760 kr ex. moms

 


Utbildningar & föreläsningar

En av våra viktigaste uppgifter är att dela med oss av den kunskap och de erfarenheter vi besitter. Det gör vi bland annat genom att löpande hålla utbildningar och föreläsningar.

Våra arbetsterapeuter håller fysiska och digitala träffar där de pratar om sömn, aktivitetsbalans, stress och återhämtning för en mängd olika målgrupper, till exempel inom kriminalvård, vård och omsorg, skola, för elitidrottare via Riksidrottsförbundet, samt för enskilda företag.

Föreläsningarna går att köpas som fristående aktiviteter eller inkluderas vid köp av flera produkter.

Vill du veta mer eller ha en offert?

Kontakta oss på +46 (0)431-49 13 10 eller via formuläret nedan. 

Fibertyngdvästen®

Fibertyngdvästen är framtagen i samråd med psykiatriker och stressterapeuter och klassas som ett medicinskt hjälpmedel. Den har en kraftig insydd resår i midjan som spänns åt efter egen önskan. På så sätt regleras känslan av vikt och tryck. Resåren avlastar också påfrestningen på rygg och axlar. Vikten kommer från fyllningen som består av mjuka polyesterfibertrådar. Fyllningen gör att vikten är jämnt fördelad över hela västen samt att den är följsam och bekväm att ha på sig, även under längre stunder.

Yttertyget är tillverkad i ett smuts- och fläckavvisande material. Det gör att västen enkelt kan torkas av med fuktig trasa och hängas på vädring vid behov. Västen kan även tvättas i upp till 60 grader.

Västen finns tillgänglig i både barn och vuxenstorlekar

Fibertyngdvästen

Vill du veta mer? Kontakta oss!

This form is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{{ errors.name }}

{{ errors.email }}

Jag godkänner att Novista lagrar mina personuppgifter

Ett fel uppstod, försök igen om en stund.

Tack för din förfrågan!

Vi hör av oss så fort som möjligt.

Läs mer om

Fibertyngdvästen

Mer om

Novista

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.