Tyngdväst mot psykisk ohälsa

Fibertyngdvästen är ett kompletterande hjälpmedel vid rehabilitering och förebyggande av psykisk ohälsa så som ångest, depression, stress och utmattning.

Fibertyngdvästen är en investering i god hälsa och bättre arbetsmiljö

Fler än 8 av 10 verksamheter har sett god effekt av Novistas tyngdväst.

Fibertyngdvästen är behjälpligt vid återgång till arbete efter sjukskrivning

Psykisk ohälsa på arbetsplatsen

En rapport från Försäkringskassan visar att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning för både kvinnor och män. Psykiska ohälsa leder till längre sjukskrivningar än de flesta andra sjukdomar, och sjukfallslängden har ökat över tid. Risken att återinsjukna är också stor.

Begreppet psykisk ohälsa

Det finns ingen klar definition för vad psykisk ohälsa egentligen är, utan det används oftast som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro, ångest och nedstämdhet, och mer allvarligare symtom som uppfyller kriterierna för psykiatrisk diagnos.

Inom arbetslivet används ibland begreppet arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Där ingår bland annat stressrelaterade besvär så som utmattningssyndrom.

Gratis provperiod för företag.

Novista

Anställda som är glada och mår bra är mer produktiva.

Källa: University of Warwick

Hur kan Fibertyngdvästen hjälpa till?

Novistas Fibertyngdväst kan vara ett komplement för den enskilde individen både som en förebyggande och rehabiliterande insats vid till exempelvis utmattningssyndrom, ångest, stress och koncentrationssvårigheter.

Tyngdvästen omsluter kroppen som en kram vilket aktiverar kroppens egna sinnen. Effekten som uppstår bidrar till att bäraren känner sig lugnare, mer avslappad och har lättare att hantera vissa situationer.

När används fibertyngdvästen?

Västen kan användas vid all typ av psykisk ohälsa. Särskilt vid ångest, oro och i situationer med högt stresspåslag samt vid svårigheter att varva ner. Man har också sett att västen kan hjälpa vid arbetsmoment som är komplicerade och kräver extra mycket fokus. Eller om man koncentrationssvårigheter.

Västen kan också vara ett bra hjälpmedel vid återgång till arbete efter sjukskrivning. Till exempel vid arbetsträning.

✔ Utvecklad av experter
✔ Säkerhetstestad
✔ CE-märkt
✔ Medicinteknisk klass 1-produkt
✔ Maskintvättbar 60°
✔ Tillverkad i smutsavvisande material
✔ Slitstark och hållbar

 

Positiva resultat och indirekta effekter

Våra användare vittnar om västens positiva effekter. Bland annat verkar västen ha en lugnande effekt på den som har ångest, är stressad eller har mycket tankar och funderingar som snurrar i huvudet. På sikt har vi sett flera indirekta effekter på ett flertal områden så som:

Vill du testa västen och uppleva effekten?

Vi erbjuder gratis provperiod för företag. Läs mer och boka provperiod här.

Novista

Vad säger forskningen?

Via litteratursökningar i OneSearch hittas 95 artiklar på området tyngdväst. En betydande del av den forskning som finns är fokuserad på personer med olika typer av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), till exempel ADHD.

Forskningen visar att tyngdvästen har en positiv effekt på bäraren. Bland annat ökad koncentrationsförmåga. Tyngdvästen verkar också förbättra bärarens förmåga att fokusera på en specifik uppgift.

Mer om forskning här.

Novista

Över hälften har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap.

Källa: University of Sydney

Novista

Fallstudie: Anna

Anna 42 år har varit sjukskriven i många år på grund av en utmattningsdepression. Anna ska nu börja arbetsträna och känner sig lite orolig över hur hon ska orka. Hon träffar en arbetsterapeut som förskriver en fibertyngdväst till henne, så att hon lättare ska kunna komma tillbaka till arbetet.

Anna har västen på sig under arbetet, vilket gör att hon har lättare att koncentrera sig och arbetet tar inte lika mycket energi som tidigare. Anna märker av effekten även när hon kommer hem då hon känner sig piggare och lugnare. Anna berättar för sin arbetsterapeut att det är tack vare västen som hon nu klarar av att arbeta halvtid.

Hur får man tillgång till Fibertyngdvästen?

Fibertyngdvästen köps in av arbetsgivaren direkt från Novista. Se våra prisvärda paketerbjudanden på Fibertyngdvästen samt utbildningar.

Normalt sett köper arbetsgivaren in ett antal västar i olika storlekar till arbetsplatsen så att de anställda kan använda dem vid behov. Antalet varierar beroende på hur stor arbetsplatsen är och hur arbetssituationen ser ut. Västen kan även köpas in till en enskild medarbetare.

Novista

Det tar 20 minuter att återfå fokus efter att ha blivit störd

Källa: University of Warwick

Vad kostar det?

Vi har förmånliga leasingavtal med kostnadsfri rådgivning och gratis storleksbyten där ni dessutom behåller ni produkterna när leasingperioden är slut.

Förmånliga paketpriser inklusive workshops samt utbildningar inom sömn och hälsa.

Testa först – köpa sen

Kostnadsfri provperiod för företag

Vi erbjuder alla företag en kostnadsfri testperiod på 14 dagar för att ni i lugn och ro skall kunna utvärdera Fibertyngdvästen direkt i er verksamhet.

Testperioden kostar inget och ni förbinder er inte till något. Syftet är att ni ska testa västen och uppleva effekten av den i er arbetsmiljö.

Hur funkar det?

Företaget lånar ca två västar i olika storlekar som skickas till er arbetsplats. Västarna hanteras av en person på företag som står som ansvarig för lånet. Västarna ställs till förfogande till alla som vill testa. Efter testet följer en kort utvärdering med ansvarig person.

Om det funkar bra så köper eller hyr företaget så många västar som ni behöver. Om ni inte är nöjda med västen – så skickar ni helt enkelt tillbaka dem till oss.

Klicka här för att boka provperiod

Novista

Våra föreläsningar

En av våra viktigaste uppgifter är att dela med oss av den kunskap och de erfarenheter vi besitter. Det gör vi bland annat genom att löpande hålla utbildningar och föreläsningar.

Våra arbetsterapeuter håller fysiska och digitala träffar där de pratar om sömn, aktivitetsbalans, stress och återhämtning för en mängd olika målgrupper, till exempel inom kriminalvård, vård och omsorg, skola, för elitidrottare via Riksidrottsförbundet, samt för enskilda företag.

Föreläsningarna går att köpas som fristående aktiviteter eller inkluderas vid köp av flera produkter.

Vill du veta mer eller ha en offert?

Kontakta oss på +46 (0)431-49 13 10 eller via formuläret nedan. 

This form is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

{{ errors.name }}

{{ errors.email }}

Jag godkänner att Novista lagrar mina personuppgifter

Ett fel uppstod, försök igen om en stund.

Tack för din förfrågan!

Vi hör av oss så fort som möjligt.

Vanliga frågor

Funktionell design viktelementet av textilfibrer

Mjuk och följsam passform

Tillverkat i ett slitstarkt material

Novista

Läs mer om

Fibertyngdvästen

Novista

Mer om

Novista

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.