”Jag tar med tyngtäcket på alla resor med landslaget”

Med mastodontpass på upp till tre timmar i skidspåret varvat med tuffa intervallträningar är återhämtningen viktigare än någonsin. För att optimera sin sömn använder skidproffset Moa Hansson tyngdtäcke – och kan inte tänka sig att gå tillbaka till vanligt täcke igen.

Moa Hansson är längdskidåkare på elitnivå och tävlar för Falun Borlänge SK. Hon började använda tyngdtäcke från Novista efter rekommendation från Riksidrottsförbundet för att komma till bukt med sina sömnsvårigheter.

– Det var förra våren och säsongen hade precis tagit slut. Jag var ur balans, kände mig orolig och och hade svårt att sova. Genom Riksidrottsförbundet fick jag tips om Novistas tyngdtäcken, och lånade hem ett under ett par veckor. Så här snart ett år senare har jag fortfarande kvar det – och vill aldrig byta tillbaka till vanligt täcke igen.

Hitta det perfekta tyngdtäcket här.

Vad har du märkt för effekter?

– Jag somnar fortare när jag lägger mig, sover ostört och känner mig mer utvilad när jag vaknar. Jag testade faktiskt mest för skojs skull och trodde inte att det skulle göra så stor skillnad, men jag märkte snabbt att jag sov mycket djupare med tyngdtäcke. I början var det helt brutalt, jag kunde sova 13–14 timmar per natt utan att vakna till en enda gång. Jag behövde nog den återhämtningen efter en tuff säsong, och tyngdtäcket gjorde helt klart sitt jobb.

Moa Hansson gjorde världscupdebut i slutet av 2021, och satsar på att bli en av de bästa skidåkarna i världen. En ambitiös satsning som kräver att allt stämmer – träning, kost och inte minst återhämtningen.

– Som skidåkare måste man vara uthållig, stark och snabb. Min träning handlar om att maximera min prestation och ligga på gränsen, med långa pass på uppemot tre timmar kombinerat med intensiva intervallpass. Elitidrottare försöker hela tiden utvecklas genom att lägga upp kost och träning på ett bra sätt, men sömn och återhämtning är en lika viktig pusselbit. Att jag sover bättre med tyngdtäcke har bidragit till att jag orkar träna mer. Innan kunde jag känna mig ganska sliten dagen efter ett hårt träningspass, men nu får jag inte längre de riktiga svackorna. Jag ser det som ett bevis på att min återhämtning funkar bättre nu.

Vad gillar du mest med tyngdtäcket?

­– Att jag blir lugn, kommer ner i varv och somnar fort. Har jag tränat ett hårt pass och kommer in för att vila middag behöver jag aldrig oroa mig för att jag ska ligga och skruva på mig, jag somnar alltid snabbt vilket är värdefullt i en tidspressad tillvaro. Nu är jag så van vid mitt tyngdtäcke att jag tar med det på alla resor jag gör med landslaget. Förut skrattade mina kompisar åt mig men efter att jag började som ambassadör för Novista har jag fått många att börja med tyngdtäcke – så nu fattar de också grejen!

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay