Thaiboxaren Emma: ”Tyngdtäcket hjälper mig att komma ner i varv”

När kroppen är trött men hjärnan går på högvarv kan sömnen bli lidande. Det vet Emma Stonegård Abrahamsson, thaiboxare på elitnivå, som har en ADHD-diagnos och brottas med ångest och motorisk oro. För henne hjälper det att sova med Novistas tyngdtäcke – här delar hon med sig av sina erfarenheter.

Emma Stonegård Abrahamsson, 25, har tre SM-guld, ett VM-guld, ett VM-silver och ett EM-brons i thaiboxning och gjorde sin landslagsdebut 2019. Hennes väg till toppen har varit rak och kantad av framgångar, men i huvudet har det varit desto mer snårigt.

– Jag fick min ADHD-diagnos när jag var 16 år och har i perioder brottats med mycket ångest och depressioner. Jag kan trötta ut min kropp hur mycket som helst, men hjärnan snurrar alltid och är konstant på högvarv. Trycket från tyngdtäcket ger mig ett generellt lugn i kroppen som hjälper mig att komma ner i varv och dämpar den motoriska oron, alltså en slags orolig rastlöshet som kan infinna sig när jag ska sova. Den känner jag inte av längre, berättar Emma Stonegård Abrahamsson.

Emma Stonegård Abrahamsson, Fotograf Hilda Forssell @hildaforsell Fotograf Hilda Forssell @hildaforsell

”Jag har alltid levt rövare och rört mig mycket under natten”

Hon har ett fullspäckat och minutiöst planerat träningsschema, och snittar 8–10 pass i veckan – samtidigt som hon pluggar heltid till naprapat.

– Det är ett högt tempo i livet generellt, och då är återhämtningen verkligen allt. Sover jag dåligt presterar jag sämre i både träning och studier, och med en elitsatsning behöver jag vara på topp både fysiskt och mentalt. Tyngdtäcket bidrar till bättre återhämtning mellan träningspassen, men faktiskt också till bättre livskvalitet i stort.

Vilka tycker du är de tydligaste effekterna av att sova med tyngdtäcke?

– Förutom att jag kommer ner i varv snabbare sover jag djupare och rör mig mindre. Jag har alltid levt rövare under natten, det har varit typ hela havet stormar, i den bemärkelsen att jag snurrat runt mycket i sängen och sovit ganska ryckigt och ytligt. Genom att jag nu har ett jämnt tryck över hela kroppen slappnar jag av på ett annat sätt och sover både djupare och mer stilla. Det har definitivt förbättrat min sömnkvalitet, och gjort att jag fått mer energi under dagen.

”Tyngdtäcket bidrar till bättre återhämtning mellan träningspassen, men faktiskt också till bättre livskvalitet i stort.”

Emma Stonegård Abrahamsson berättar att hon fick hjälp av Novistas arbetsterapeut för att hitta rätt vikt till sitt tyngdtäcke, och mycket fokus låg då på hennes motoriska oro.

– Jag fick testa ett tyngdtäcke på 8 kilo, och den vikten kom vi fram till tillsammans genom att jag berättade om den oro som jag kan känna både psykiskt och rent kroppsligt när jag ska sova. Jag gillar trycket, det är som att någon kramar mig väldigt hårt vilket gör mig lugn. Det är bra för min hjärna, kroppen tar liksom över och gör sin grej så att huvudet kan vila.

 

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay