Sova, äta, träna, äta, sova, träna… Vardagen för en elitlängdåkare

På morgonen ringer klockan tidigt, mycket tidigt… Det måste den göra för att jag ska hinna med allt jag ska göra under dagen, och för att kunna göra det så bra som möjligt.

Innan första passet lagas frukost, där basen är en tallrik havregrynsgröt. Där till finns smörgås, ägg, kaffe och juice, men tillbehören varierar beroende på vad som står på träningsprogrammet. Allt är noga genomtänkt. Trots att jag är ung, har jag gjort det här länge och jag behöver inte tänka särskilt mycket på det. Jag bara gör det. Om jag ska göra ett tufft fartpass med intervaller är det större fokus på kolhydrater, medan ett långpass kräver mer protein och fett för att bibehålla energi under hela passet.

“Efter det första passet är det återhämtning som gäller för att reparera kroppen från träningen samt ladda batterierna till nästa pass.”

Innan jag tar mig ut på skidorna, rullskidorna eller i löparspåret, förbereder jag mig för passet genom att köra rörlighet och lite lätt styrka för att koppla på de muskler jag vill använda i den aktivitet som ska utföras. Sedan väntar förmiddagens träning, som ofta består av dagens längre eller mer krävande pass, som tillexempel en långtur på tre timmar i skidspåret eller intervaller i olika former. Det mest krävande passet genomförs på morgonen eftersom det är lättare att hålla fokus och kroppen har mycket energi efter en god natts sömn och en rejäl frukost.

Efter det första passet är det återhämtning som gäller för att reparera kroppen från träningen samt ladda batterierna till nästa pass. För att få så effektiv återhämtning som möjligt försöker jag få i mig energi direkt efter avslutat pass, som tillexempel bars eller återhämtningsdryck, sedan äter jag en bra lunch när jag kommit hem. Efter lunchen lägger jag mig i sängen och sover med mitt tyngdtäcke en stund. Efter tuppluren pluggar jag en stund samtidigt som jag äter ett litet mellanmål. Sedan är jag redo för pass nummer två!

Dagens andra pass blir ofta lite kortare och inte sällan inkluderar det styrketräning. Någon timmes konditionsträning i samband med ungefär 40 minuter bål- och stabilitetsträning är en typisk eftermiddag efter en längre eller hårdare förmiddag.

Efter pass nummer två väntar middag och lite fritid. Sedan avslutar jag oftast med ytterligare ett mål, kvällsfikat. Detta för att säkerställa energinivån när man lägger sig för kvällen, för att inte vakna och vara tom på energi.

Sen börjar det om… sova, äta, träna, äta, sova, plugga, äta, träna, äta, sova….

Efter varje dag av hård träning, bra måltider och en god natts sömn vaknar jag lite starkare, lite uthålligare och lite snabbare än dagen innan. Kombinationen i balans gör detta möjligt och ger kraft och energi att fortsätta utvecklas som idrottare.

Moa Hansson efter att ha fört Sverige till guld i stafetten på JVM i Vuokatti 2021.

Text av Moa Hansson

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay