Experten förklarar: Så fungerar ett tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan ha goda effekter på sömnkvaliteten med allt från snabbare insomning till effektivare djupsömn. Men hur funkar det egentligen – och hur viktigt är det att välja rätt tyngd? Jessica Odefjärd Magnusson, arbetsterapeut och produktspecialist på Novista, förklarar hur tyngdtäcken påverkar kroppen och våra sinnen.

Jessica Odefjärd Magnusson är arbetsterapeut med klinisk erfarenhet främst från barn- och ungdomspsykiatrin, habilitering och neurologisk rehabilitering. På Novista har hon kontakt med såväl förskrivare inom vård och omsorg som elitidrottare som vill förbättra sina prestationer genom att optimera sin sömn – och guidar kunder till en bättre sömn.

Futura

– Vi utbildar förskrivare kring våra produkter och guidar våra kunder med allt som rör våra tyngdtäcken och tyngdvästar. Det jag tar med mig från min kliniska erfarenhet är att alla mer eller mindre skulle gynnas av ett tyngdtäcke. Det kan vara allt ifrån att bara optimera sömnen och få en bättre djupsömn, till att väsentligt förbättra sömnen och måendet vid mycket oro och ångestproblematik, säger Jessica Odefjärd Magnusson och fortsätter:

­– Jag har sett många fina resultat, ett exempel jag bär med mig är en pojke med ADHD-diagnos med stora sömnsvårigheter som efter att han fick sitt tyngdtäcke lyckades komma till ro och somna efter 30 minuter – tidigare hade det tagit upp mot fem timmar.

Guide: hitta rätt vikt på tyngdtäcket

 

Hur fungerar egentligen ett tyngdtäcke?

– Tyngden mot kroppen har en lugnande effekt och det omslutande trycket gör att produktionen av kroppens må bra-hormon ökar och får användaren att slappna av. Tyngden påskyndar den naturliga processen i kroppen och hjälper till att frisläppa lugn och ro-hormonet oxytocin, sänka stresshormonet kortisol och höja sömnhormonet melatonin. Det är alltså en hormonell process som sker naturligt när man ska sova, men har man sömnsvårigheter tar det längre tid för kroppen att komma dit. Ett tyngdtäcke löser inte alla problem, men det är ett hjälpmedel som kan göra stor skillnad för sömnen och måendet.

Utforska våra tyngdtäcken

Varför är det viktigt att välja rätt tyngd på sitt täcke?

– Ett för tungt täcke känns obehagligt, man ska kunna röra sig obehindrat och lätt kunna ta av sig täcket. Ett för lätt täcke har ingen effekt alls. Viktigt att veta är att man inte ska utgå från sin egen kroppsvikt, utan det är graden av sömnbesvär, oro och ångest som ligger till grund för vilken vikt du ska ha på ditt tyngdtäcke. Generellt kan man säga att ju svårare sömnbesvär desto tyngre täcke, och mindre sömnsvårigheter innebär ofta att man kan ha en lägre vikt på täcket. Men det är väldigt individuellt, så det bästa sättet är att prova hemma i några dagar – känns vikten fel kan du kontakta oss för en konsultation och få hjälp att välja en ny vikt.

Jessica Odefjärd Magnusson, leg. Arbetsterapeut

Kontakta Jessica.

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.