Tyngdtäcke för barn i ny forskning: Föräldrar upplever att tyngdtäcke ger bättre sömn och minskad ångest hos barn

Tyngdtäcke för barn ger bättre sömn och minskad ångest hos barn

En studie från Högskolan i Halmstad visar att föräldrar till barn som använde Fibertyngdtäcken upplevde att barnen förbättrade sin sömn. Föräldrarna beskrev att barnen somnade snabbare, vaknade färre gånger på nätterna och utvecklade bättre sovrutiner. Föräldrarna upplevde också att det övergripande välbefinnandet bland barnen förbättrades, med ökad avslappning, minskad oro och ökad livsglädje

På Högskolan i Halmstad genomförs en omfattande klinisk studie där man undersöker sömn hos barn med ADHD. I studien utvärderas bland annat effekten av tyngdtäcke för barn med ADHD och sömnbesvär. Studien genomförs med stöd av Novista.

I en delstudie har forskare intervjuat 24 föräldrar till barn med ADHD och sömnproblem om deras upplevelse av Fibertyngdtäckets inverkan på barnens sömn och allmänna välmående.

 

Ny forskning: Sömnklockor visar att tyngdtäcke förbättrar sömnen hos barn med ADHD.

 

Föräldrarna beskrev att barnen fick förbättrad sömnkontinuitet och bättre sömnrutiner. De sov lugnare, djupare och mer kontinuerligt och fick därmed fler timmars nattsömn än innan de använde Fibertyngdtäcket. En förälder beskrev:

– Hen behöver alltid somna med någon av oss för att slappna av, men hen sover så lätt så när hen väl somnat kan man inte röra sig utan att han vaknar. Med tyngdtäcket somnar hen snabbare och sover betydligt djupare. Nu behöver vi inte ens smyga upp när hen somnat, för hen sover så djupt.

Tyngdtäcke för barn, det här ska du tänka på.

Vissa uppgav att användningen av Fibertyngdtäcket förbättrade deras barns välbefinnande. De såg god effekt hos barn som tidigare upplevt rädsla och oro över att inte kunna somna eller sova hela natten. Det medförde att barnen kunde fokusera bättre, minskade symptom av hyperaktivitet och stress men bidrog också till ett mer stabilt humör.

– Jag ser en skillnad i hens ångest sedan han började använda fibertyngdtäcket. Den är borta! Hen har alltid varit ett oroligt barn och nu är det som att en sten har lyfts från hens axlar. Det har blivit sådan skillnad i hens beteende. Tidigare blev hen orolig och stressad varje gång vi skulle åka någonstans eller göra något. Hen vill fortfarande veta vad vi ska göra, men hen är inte alls orolig eller stressad inför det… Fibertyngdtäcket är magiskt. Jag trodde aldrig att det skulle påverka hen så positivt som det gjort. Det har gjort det lättare för både oss och hen.

Testa Tyngdväljaren – hitta rätt vikt till ditt barn.

Föräldrarna sa också att tyngdtäcket gav en känsla av att bli berörd och omfamnad och att det gav lugn, tröst och avkoppling för barnen.

– Fibertyngdtäcket har varit otroligt. Förut kunde hen ligga i sängen i flera timmar, fram till 23 på kvällen ibland… Nu går hen upp själv och somnar direkt. Förut var jag ofta tvungen att sitta där i flera timmar och ha lampan tänd. Nu går hen själv upp på övervåningen, kryper under täcket och släcker ljuset.

Sammanfattningsvis beskriver föräldrarna följande effekter av fibertyngdtäcket:

Föräldrarna beskrev att barnen hade en förbättrad sömnkontinuitet och bättre sömnrutiner. De sov lugnare, djupare och mer kontinuerligt och fick därmed fler timmars nattsömn än innan de använde tyngdtäcket.

Barnen somnade snabbare med tyngdtäcket. Innan de använde tyngdtäcket uppgav flera föräldrar att barnen hade svårt att lugna sig, vila och somna när de låg i sängen.

Föräldrarna sa också att tyngdtäcket gav en känsla av att bli berörd och omfamnad och att det gav lugn, tröst och avkoppling för barnen.

Användningen av tyngdtäcket förbättrade också deras barns välbefinnande, med minskad ångest. Den tidigare rädslan att inte kunna somna eller sova hela natten försvann när man använde tyngdtäcket. Minskad ångest gjorde också att barn kunde fokusera, minska sin hyperaktivitet och stress, vilket bidrog till ett mer stabilt humör.

God sömn med tyngdtäcket underlättade barnens vardagsliv och gav dem bättre balans, vilket hade positiv effekt i skolan och på fritidsaktiviteter. De upplevde att barnen deltog mer aktivt i familje- och fritidsaktiviteter.

 

Vill ni läsa den vetenskapliga artikeln: Klicka på länken: IJERPH | Free Full-Text | Parents’ Experiences of Weighted Blankets’ Impact on Children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and Sleep Problems—A Qualitative Study (mdpi.com)

*Tyngdtäcket som används i studien är ett fibertyngdtäcke, vilket är en speciell sorts tyngdtäcke med unika egenskaper som gör att det skiljer sig från andra tyngdtäcken. Tyngden kommer från långa, mjuka fibertrådar som är mycket tunga i förhållande till sin volym. Det betyder till exempel att Fibertyngdtäcket är mjukt, att innehållet alltid ligger på plats inuti täcket och att det är helt tyst.

Referens: Larsson I, Aili K, Nygren JM, Jarbin H, Svedberg P. Parents’ Experiences of Weighted Blankets’ Impact on Children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and Sleep Problems-A Qualitative Study. Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec 8;18(24):12959. doi: 10.3390/ijerph182412959. PMID: 34948571; PMCID: PMC8700927.

 

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay