Tyngdväst – en investering som ger vinst för både elever och lärare

Ett 30-tal skolor runt om i Sverige har testat Fibertyngdvästen från Novista, och man har sett god effekt på koncentrationsförmåga och fokus bland elever. Man har även sett positiv utveckling på den allmänna klassrumsmiljön på flera håll.

En tyngdväst är ett kognitivt hjälpmedel för personer med varierande diagnoser som till exempel autism och ADHD. Forskning visar att barn som använder en tyngdväst har lättare att koncentrera sig och känner sig lugnare. Fibertyngdvästen har även god effekt på personer utan diagnos.

Experten förklarar: Så fungerar fibertyngdvästen

– Det är jättekul att mottagandet varit så bra. Vi lånar ju ut västar till skolor som vill prova på hur den fungerar i verksamheten, och vi har haft kö på utlåningen sedan november. Vi får också fler samtal från rektorer och lärare som har frågor rörande västen. Det tyder på att det finns en stor nyfikenhet bland skolor för nya verktyg och att man har viljan att förbättra sin verksamhet, säger Emmy Kjell, VD på Novista.

Läraren Nina: Så använder vi Fibertyngdvästen i min klass

Fibertyngdvästen är utvecklad av Novista i samråd med psykiatriker och stressterapeuter. Den stilrena designen och nätta passformen gör att västen är diskret, och inte alls påminner om ett hjälpmedel. Västen är anpassad för det moderna klassrummet och kan användas av alla elever.

– Det här är ett bra verktyg att ha i klassrummet och vi ser ett tydligt mönster i hur den används. Antingen används den av en specifik elev på mer regelbunden basis eller så finns flera västar tillgängliga för alla elever att använda vid särskilda tillfällen, till exempel vid individuella uppgifter som kräver lite extra koncentration och fokus. Nytta verkar finnas för hela klassrummet, inte bara för den enskilda eleven, avslutar Emmy Kjell.

En innovation från Båstad.

Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay